#TK2017

VNL terneergeslagen: met 0 zetels roemloos ten onder

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De teleurstelling bij Voor Nederland (VNL) is groot. Bij de bekendmaking van de exitpoll om 21.00 uur wordt duidelijk dat de partij geen enkele zetel wint. De partij wil nog niet weten van een roemloos einde.

Kandidaat-Kamerlid Joram van Klaveren wacht in de Wassenaarse strandtent Bait de definitieve verkiezingsuitslag af. Hij wijst erop dat de meeste stemmen nog moeten worden geteld als elsevier.nl hem spreekt. ‘Voor hetzelfde geld pakken we alsnog een zetel. We blijven de komende uren gespannen naar de televisie kijken.’ Vooralsnog staat de teller op nul.

img_1699
Laurence Stassen kijkt op haar telefoon naar de uitslagen – bron: Elsevier

Geroezemoes aan de statafels

Aan het begin van de avond was er een kleine honderd man afgekomen op de verkiezingsbijeenkomst van de jonge partij. Aan de statafels op het strand klonk verwachtingsvol geroezemoes. Een kwartier voor de exitpoll gaf VNL-voorzitter Laurence Stassen een korte welkomstspeech. ‘Ik weet zeker dat we met minimaal één zetel de Tweede Kamer ingaan,’ zei ze goedgemutst. Het publiek juichte enthousiast.

img_1709
De teleurstelling is van d egezichten af te lezen (met das: Joram van Klaveren) – bron Elsevier

VNL-lid Damien Hooff (39) uit Heerhugowaard is teleurgesteld over de voorlopige uitslag: ‘VNL had het in zich om de partij te worden die de Nederlandse normen en waarden had kunnen verdedigen. Ik heb op (VNL-voorman, red.) Jan Roos gestemd omdat hij de problemen met de islam benoemt. Hij doet dat op een nettere manier dan Geert Wilders.’

Rechtser dan de VVD

Ook Jeroen van Dillen (44) hoopte op meer. ‘Het is jammer dat niemand mij nu vertegenwoordigt in de Tweede Kamer. Maar dat is het risico als je op een nieuwe partij stemt.’ Zijn stem, die naar Roos ging, was bedoeld om het politiek correcte gedachtegoed te doorbreken. ‘Mensen als Jan Roos zorgen ervoor dat belangrijke onderwerpen worden besproken.’

In juni 2014 richtten Joram van Klaveren en Louis Bontes, twee Kamerleden die de PVV tussentijds hadden verlaten, VNL op. De partij profileerde zich als netter dan de PVV en als rechtser dan de VVD. De partij pleitte voor een vlaktaks, minder immigratie en meer geld naar politie en defensie. In augustus 2016 werd ex-Powned-verslaggever Jan Roos partijleider.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.