Nekklem mogelijk niet oorzaak dood Mitch Henriquez

27 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Bloemen na de dood van Henriquez - bron:ANP

Mitch Henriquez is mogelijk niet om het leven gekomen door een nekklem, toegepast door politieagenten. In het rapport van een forensisch expert staat dat hij vermoedelijk stierf na hartfalen.

Het rapport van de forensisch arts, die werd ingeschakeld door de advocaten van de verdachte agenten, noemt als meest waarschijnlijke doodsoorzaak een hartstilstand of hartritmestoornissen, meldt de rechtbank in Den Haag maandag.

Strafzaak tegen twee agenten

Door deze nieuwe medische gegevens over de doodsoorzaak van Henriquez heeft de Haagse rechtbank besloten de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de twee agenten uit te stellen. De inhoudelijke behandeling zou beginnen op 6 april. Op die datum is er nu wel een zogenoemde pro forma-zitting, waarop uitsluitend de uitkomst van dit rapport wordt besproken.

‘De doodsoorzaak van de heer Henriquez is een belangrijk punt in de zaak.’

‘Daarom moet naar aanleiding van het overgelegde rapport nader onderzoek plaatshebben,’ oordeelt de rechtbank. ‘De patholoog en een andere forensisch arts moeten de gelegenheid krijgen om daarop schriftelijk commentaar te geven. Daarvoor is geen tijd meer in de korte periode die tot de zitting resteert.’

Tot dusver werd aangenomen dat een van de agenten, op die bewuste zaterdagavond van 27 juni 2015, de omstreden nekklem op de verkeerde manier toepaste. Hij deed dit in een poging om Henriquez in het Haagse Zuiderpark tot bedaren te brengen.

Schilderswijk het toneel van rellen

De 42-jarige Arubaan, die een muziekfestival bezocht, zou daar hebben geroepen dat hij een wapen bij zich droeg. Dat bleek uiteindelijk niet het geval. Hij werd aangehouden en daarbij ging het mis. De Arubaan verzette zich, werd tegen de grond gedrukt – op dusdanige wijze dat hij een ernstig zuurstoftekort kreeg. De volgende dag overleed Henriquez in het ziekenhuis.

Op basis van onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut concludeerde justitie dat Henriquez overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. Ook geweld op zijn neus en het gebruik van pepperspray hebben mogelijk een rol gespeeld. In september vorig jaar werd duidelijk dat twee agenten hiervoor strafrechtelijk zouden worden vervolgd. De dood van Henriquez leidde tot grote beroering in Den Haag. De Schilderswijk was enige tijd het toneel van hevige rellen.