nederland

Turkse hackers openen aanval op Nederlandse sites

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Nederlandse websites worden sinds afgelopen weekend overgenomen door een Turks hackerscollectief. Turkse hackers laten zo weten dat ze de diplomatieke rel van afgelopen zaterdag niet licht zullen vergeten.

Op maandag kondigde het hackerscollectief Cyber Warrior Akincilar aan om ten minste 1.500 Nederlandse sites te hacken, uit wraak voor de diplomatieke schoffering. De afgelopen dagen werden al een paar honderd sites gehackt. De hackers zetten een boodschap op de site waarin wordt gedreigd met wraak. ‘We zullen nooit vergeten wat jullie ons hebben aangedaan.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onder meer sites van marketingbureau Rumag en vrienden van het oorlogsmuseum Overloon werden gehackt. Ook een tapasrestaurant in Voorschoten moest het ontgelden. Deze sites vallen allemaal onder de server van hostingbedrijf Versio. Het bedrijf dat de gehackte sites online houdt, gaat aangifte doen.

Hashtag #Nazihollanda

Ook zijn Turkse tweets verstuurd via het Twitteraccount van Donald Duck, de Argentijnse afdeling van Starbucks en het Europees Parlement. De Turkse hackers gebruiken de hashtag #Nazihollanda. Ze lieten via duizenden Twitteraccounts kenbaar maken dat ze het niet eens zijn met het intrekken van de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. Ook werd lezers op het hart gedrukt bij het referendum van 16 april voor Erdogan te stemmen.

De gemoederen liepen dit weekend hoog op toen minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken Nederland per konvooi werd uitgezet. Sindsdien is de sfeer uiterst gespannen. De Nederlandse ambassadeur is voorlopig niet welkom in Ankara. Erdogan sprak het Turkse parlement gisteren toe over Nederland. Hij raadde Turkse Nederlanders af om op Rutte of Wilders te stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.