#TK2017

Onthutste PvdA’ers proberen positief te blijven

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Op het Westergasterrein is de sfeer bedrukt, mensen zijn overwegend verdrietig en stil, maar er heerst ook gedrevenheid om door te gaan: Asscher wordt getrakteerd op een oorverdovend applaus.

Er zijn tranen, maar mensen zijn hoopvol over de toekomst. De PvdA leed een historisch verlies: de partij moest 29 van de 38 zetels inleveren, volgens de exitpolls.

Beduuste aanhang

De aanhang is beduusd, maar PvdA-stemmer en leden stellen tegelijkertijd dat ze willen werken aan de wederopbouw van de sociaaldemocratie. Aanwezigen reageren vooral weemoedig, maar proberen positief te blijven. ‘We beginnen nu gewoon opnieuw, onze idealen zijn nog springlevend,’ zegt een omstander. ‘We gaan nu verder met de meest loyale achterban, dat is positief,’ aldus een ander.

Na de toespraak van Asscher arriveert partijcoryfee Pieter Hilhorst, die uitbundig wordt begroet. Kamervoorzitter Khadija Arib (nummer twee op de lijst) vertrekt juist vlak na de toespraak Asscher. Ook Wouter bos is aanwezig, maar weigert commentaar geven op de historische nederlaag.

‘Moedig voorwaarts’

Kandidaat-Kamerlid Kirsten van den Hul, nummer acht op de lijst, mag de Kamer hoogstwaarschijnlijk in. Van den Hul beleefde de campagne naar eigen zeggen helemaal niet als negatief. ‘Integendeel, ik ontmoette allemaal prachtige mensen en luisterde naar allemaal nieuwe verhalen,’ aldus de politicus tegen elsevier.nl.

Volgens Van den Hul hebben politici veel geleerd van de verhalen van kiezers. Een taxichauffeur ging voor het eerst op Van den Hul stemmen, ‘met nieuwe moed en oude idealen’.

‘We gaan er met frisse energie tegenaan, maar niet zonder van onze fouten te leren,’ zegt Van den Hul.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.