nederland

Buma wil dat Máxima Argentijns paspoort inlevert

14 maart 2017

Als het aan CDA-lijsttrekker Sybrand Buma ligt, moet koningin Máxima afstand doen van haar Argentijnse nationaliteit. Dit zei hij in gesprek met Sven Kockelmann in het Radio1-programma Stand.nl.

‘Als het aan mij ligt, krijgt iedereen één paspoort. Dus ook de Koningin.’ Buma werd door Kockelmann aan de tand gevoeld over zijn uitspraken rondom de diplomatieke crisis met Turkije. Alleen tv-presentator Eva Jinek mag haar Amerikaanse paspoort houden, grapte Buma.

Buma is voorstander van een harde lijn jegens Turkije. Gisteren zei hij tegen de Volkskrant: ‘Het kabinet moet niet alleen mensen terugsturen, maar vanaf nu ook laten zien: zo doen we het niet langer.’

Twee nationaliteiten problematisch

De CDA-lijsttrekker vindt dat het houden van twee nationaliteiten problematisch is voor de integratie. ‘Ik vind dus dat één paspoort altijd moet gelden,’ zegt Buma. ‘Ook voor de Koningin. Als je de Nederlandse nationaliteit wil hebben, dan heb je wat met het land. Het is een bewuste keuze: het is meer dan een papiertje. Het is een keuze om je aan het land te binden.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Buma noemde de rellen in Rotterdam ‘een bewijs van mislukte integratie’. Zondag verkondigde hij al in het tv-programma Buitenhof  dat het associatieverdrag met Turkije moet worden opgezegd.

Associatieverdrag met Turkije

Voor Turkije vormt het verdrag een opening naar EU-lidmaatschap. Er staat duidelijk vermeld dat de toetreding van Turkije tot de Europese Unie (EU) zal worden vergemakkelijkt. Voorwaarde is wel dat de wetgeving van het land zo veel mogelijk wordt afgestemd op die van de EU, iets wat in Turkije niet gebeurt.

Vreemdelingen uit niet-Europese landen zijn normaal gesproken verplicht een inburgeringscursus te volgen, voordat een Nederlandse werkvergunning kan worden aangevraagd. Vanwege het associatieverdrag vormen Turkse imams hierop een uitzondering.

Volgens cijfers van het centraal bureau voor statistiek zijn er 312.000 Nederlanders met een Turks paspoort.  Wat betreft de nationaliteit van koningin Máxima; de Argentijnse wet staat het haar burgers niet toe om afstand te doen van het Argentijnse paspoort. In 2007 deed toenmalig minister Rita Verdonk van integratie een vergelijkbaar voorstel als Sybrand Buma.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.