nederland

Rutte: verkiezingen zijn ‘kwartfinales’ in strijd tegen verkeerde populisme

13 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte is bang voor een ‘populistische domino’ en vreest dat een overwinning van Geert Wilders’ PVV internationaal tot grote schade kan leiden. Op een conferentie voor internationale media waarschuwt Rutte voor ‘groeiend populisme’.

Vanavond staat Rutte oog in oog met Wilders in het grote debat tussen de twee lijsttrekkers. De VVD en de PVV gaan nek-aan-nek in de peilingen. De VVD-lijsttrekker vreest een overwinning van de PVV.

Lees meer – Rutte tegen elsevier.nl: ‘EU wordt echt minder eurofiel’

Frankrijk: halve finales

‘Als Wilders wint en we worden op 16 maart wakker met de PVV als grootste partij, dan zal dat internationaal effect hebben. Ik wil waarschuwen voor dat risico,’ aldus Rutte. De VVD-leider onderstreepte  dat zijn partij niet staat te trappelen om met de PVV samen te werken: ‘Wilders liep weg toen wij in een crisis zaten.’

De verkiezingen op 15 maart zijn volgens de premier de ‘kwartfinales’ in de strijd tegen wat hij ‘verkeerd populisme’ noemt. Deze ‘foute populisten’ zijn veelal nationalistische en eurosceptische politici. De halve finales in deze strijd zijn in mei en april in Frankrijk: daar wordt Marine Le Pen van het rechts-nationalistische Front National genoemd als grote kanshebber in de verkiezingen om het presidentschap.

Finale in Duitsland

De finale is volgens Rutte in Duitsland. De christen-democratische CDU van bondskanselier Angela Merkel moet het daar opnemen tegen onder meer de AfD (Alternative für Deutschland). Deze eurosceptische anti-immigratie-partij kampt met interne problemen, maar zal tijdens de verkiezingen voor de Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer) in september naar verwachting wel een aantal zetels bij de CDU weghalen.

In zijn toespraak bedankte Rutte overigens Angela Merkel voor haar steun tijdens de crisis zaterdagnacht in Rotterdam rond het bezoek van de Turkse minister. Merkel sprak op haar beurt haar ‘volledige steun en solidariteit’ uit aan Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.