#TK2017

Asscher ziet weinig in fusie tussen GroenLinks en PvdA

20 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Dit weekeinde was er crisisberaad onder leden van de PvdA. De partij moet een forse nederlaag verwerken. Als het aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk ligt, gaan de overgebleven Kamerleden samen met GroenLinks.

De opmerkingen van Plasterk komen na een weekeinde waarin PvdA-leden tegen mogelijke regeringsdeelname hebben gestemd. Het is tijd voor de PvdA om haar wonden te likken en eerst zelf zaken op orde te krijgen, luidt het oordeel.

Zo’n samenwerking op Links? Daar ziet Klaver ook wel wat in

Klaver als leider

Oud-PvdA’ers hebben in het verleden geregeld opgeroepen tot een samenwerking op links. GroenLinks-leider Jesse Klaver gaf tijdens de verkiezingen herhaaldelijk aan wel wat te zien in een samenwerking met de PvdA en de SP. Ook oud-burgemeester en voormalig PvdA-lijsttrekker Job Cohen riep de linkse partijen op om een blok te vormen. Hij hoopte dat dit nog voor de verkiezingen zou gebeuren.

Het plan van Plasterk gaat nog een stuk verder. De demissionair minister van Binnenlandse Zaken wil dat de Tweede Kamerfracties van GroenLinks en PvdA fuseren. Klaver, als lijsttrekker van de grote winnaar en de grootste linkse partij, zou het blok moeten leiden.

De samensmelting is onvermijdelijk, schrijft Plasterk in een brief in de Volkskrant. ‘Als er één moment is om dit proces in gang te zetten is het nu. In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het interesse, en respect, net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen.’

Ook op gemeentelijk niveau

Ook moet de PvdA zich realiseren dat het tijd is om een toontje lager te zingen, nu GroenLinks groter is dan de PvdA. Als het aan Plasterk ligt, sluit ook de SP zich aan bij het ‘blok’, en zullen de partijen op gemeentelijk niveau eveneens fuseren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat linkse blok is volgens Plasterk vergelijkbaar met de Britse Labour-partij en de Democraten in de Verenigde Staten. Per gemeente moeten de mogelijkheden voor de fusie worden bekeken, vindt Plasterk. ‘Het is organisatorisch een grote klus, vraagt psychologisch om het inleveren van oude vormen en gedachten, maar kan ook een enorme hoop positieve energie genereren.’

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher zegt op Twitter weinig te voelen voor de voorgestelde fusie. ‘PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwoordigen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.