#TK2017

Arib haalt uit naar Baudet om speech in Latijn: ‘We spreken hier Nederlands’

28 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet heeft tijdens zijn maiden speech direct al een uitbrander gekregen van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Baudet begon zijn speech in het Latijn, en daar was Arib niet van gediend.

‘Quo usque tandem factionem cartellum et officiorum magina, patientia nostra abuditur dum navis praetoria resurrectionis ad profiscendum parata est?’  waren de eerste woorden van Baudet tijdens zijn speech.

Baudet hekelde het ‘partijkartel’, een term die ook vaak in zijn campagne terugkwam, dat de Haagse politiek in zijn greep zou hebben.

Partijkartel en baantjescarrousel

Hij sprak de zinnen eerst in het Latijn, maar vertaalde ze daarna in het Nederlands. ‘Hoelang stellen het partijkartel en de baantjescarrousel ons geduld nog op de proef?’ vroeg hij zich af. Daarna ging hij inhoudelijk verder op de gesuggereerde formatie, die hem ‘de meest onverstandige keus’ lijkt. Volgens Baudet is het ‘niet alleen verraad voor de kiezer, maar zal het ook de democratie als zodanig uithollen’.

‘Dezelfde mengelmoes, dezelfde ratjetoe, dezelfde samenraapsels.’ Het is ‘dezelfde ondrinkbare cocktail’ die we ook bij Rutte I en II zagen, aldus Baudet, die vermoedt dat het straks ‘kwartetten met standpunten’ wordt.

Arib wil geen andere talen

Toen hij het Latijnse deel van zijn speech voorlas, probeerde Arib hem al te interrumperen, maar hij ging gewoon verder. Na zijn speech greep ze alsnog haar kans.

‘Voordat andere fractievoorzitters ook denken: “Ik mag mijn speech in een andere taal houden,” dat is echt niet de bedoeling,’ benadrukte Arib. ‘Het Nederlands is de voertaal in ons parlement en dat wil ik graag zo houden,’ aldus de Kamervoorzitter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.