nederland

Moordenaar Els Borst krijgt 8 jaar cel in hoger beroep

16 maart 2017Leestijd: 1 minuut

Bart van U. heeft een celstraf van acht jaar opgelegd gekregen. Volgens het Gerechtshof is hij niet volledig ontoerekeningsvatbaar. Bart van U. vermoordde de oud-minister van Volksgezondheid en zijn zus.

Eerder werd hij door de rechtbank alleen veroordeeld tot tbs, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep. Het Gerechtshof bepaalde dat er in beide zaken niet is bewezen dat Van U. ‘zodanig door zijn wanen gedreven werd dat hij geen weerstand kon bieden’. Hiermee wordt de aanvankelijke strafeis van het OM in hoger beroep ingewilligd.

Bart van U. verklaarde tijdens het proces dat hij de moord op Els Borst zag als een ‘goddelijke opdracht’. Hij bracht de minister van Staat om het leven, omdat ze verantwoordelijk was voor de euthanasiewet.

Els Borst werd in februari 2014 op 81-jarige leeftijd dood gevonden. Pas een aantal dagen na de dood van de oud-minister werd duidelijk dat het om een misdrijf ging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.