Moddergooien in Carré: lijsttrekkers fel tijdens tv-debat

06 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Carré-debat Elsevier, BNR en RTL in aanloop naar verkiezingen Foto: ANP

Tijdens het tweede tv-debat, zondag in theater Carré in Amsterdam, gingen de partijen hard tegen hard. Met acht lijsttrekkers aan het woord, barstte een strijd om de kiezer los, waarbij niet iedereen even goed uit de verf kwam.

Op rechts begon CDA-leider Sybrand Buma sterk, terwijl premier Mark Rutte (VVD) in de tweede helft goed op gang kwam. Tijdens het debat over de Nederlandse identiteit sprong Buma in het gat dat de PVV door de afwezigheid van Geert Wilders had laten vallen, en ook over het eigen risico was de voorman van CDA duidelijk. Hij haalde uit naar de linkse partijen die ‘de belofte doen het eigen risico naar nul te brengen, terwijl ze weten dat het niet kan’.

Debatteren? Zo doe je dat >>

Krol ontweek vragen

Ook Lodewijk Asscher, de nieuwe lijsttrekker van de PvdA, kreeg de wind van voren: ‘U hebt vier jaar geregeerd, telkens is het eigen risico verhoogd. En nu komt spuit elf,’ sneerde Buma. Asscher kreeg het sowieso zwaar te verduren. Hij kwam moeilijk uit zijn woorden tijdens zijn één-op-één-debat met presentatrice Diana Matroos.

Matroos liet de eerste kandidaten, Emile Roemer (SP), Asscher, GroenLinks-leider Jesse Klaver en Henk Krol nauwelijks uitpraten. Alleen Krol wist daarmee om te gaan: hij gaf nauwelijks antwoorden op de vragen van Matroos. ‘Ik versta u even niet, dat vindt u niet erg hè?’

Het debat, georganiseerd door Elsevier, BNR en RTL, trok ongeveer 1,6 miljoen kijkers. Naar het RTL-debat in de Rode Hoed keken vorig weekeinde iets minder dan 1,2 miljoen Nederlanders.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Rutte streek premierbonus op

Premier Mark Rutte (VVD) leunde de eerste helft van het debat vooral achterover, en kwam pas bij de laatste twee stellingen sterk naar voren. Daarbij streek hij dankbaar de premierbonus op: in debat met D66-voorman Alexander Pechtold beet Rutte Pechtold toe dat hij niet weet hoe het is om als premier naar Brussel te gaan, en daar ‘het landsbelang voor het partijbelang’ te laten gaan.

In Brussel moet je het niet alleen maar hebben over idealen, maar ook zoeken naar praktische oplossingen, aldus Rutte. ‘U wilt premier worden,’ zei Rutte tegen Pechtold. ‘Maar dit bewijst dat u daar nog niet aan toe bent.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.