Ledenraad PvdA buigt zich over lot Spekman

16 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Spekman over verkiezingsnederlaag. Foto: ANP

De ledenraad van de Partij van de Arbeid beslist zaterdag over het lot van partijvoorzitter Hans Spekman. De PvdA-afdeling Enschede heeft een stemming aangevraagd over het aanblijven van Spekman.

Binnen een uur kreeg de afdeling vijftig steunbetuigingen. Dat aantal is voldoende om een stemming bij de landelijke ledenraad af te dwingen. Aanstaande zaterdag gaat de ledenraad van de PvdA in conclaaf over de verkiezingsnederlaag.

Recordverlies

De sociaal-democraten leden woensdag een recordverlies van 29 zetels. Van de 38 zetels na de verkiezingen in 2012 blijven er slechts 9 over. Nog nooit verloor een politieke partij zo veel zetels bij een Tweede Kamerverkiezing.

Hans Spekman speelde een belangrijke rol in dit echec: niet alleen was hij campagneleider van een matige campagne, ook organiseerde hij een weinig inspirerende lijsttrekkersverkiezing. Lodewijk Asscher nam het op tegen voormalig partijleider Diederik Samsom, om de belangstelling voor de PvdA aan te wakkeren. Deze verkiezing om het leiderschap verliep uiterst stroef en zorgde niet voor het elan waaraan de partij zoveel behoefte had.

‘Knokken voor de sociaal-democratie’

Spekman zelf is niet van plan op te stappen, zei hij vanmorgen bij een debat tussen campagneleiders voor de Stichting Machiavelli. Hij zegt door te willen knokken voor de sociaal-democratie en daarvoor ook het mandaat te hebben. ‘Ik ben bereid op te stappen als de leden dat willen. Deze uitslag is heel pijnlijk, maar we zullen weer opstaan. Ik wil blijven vechten voor de sociaal-democratie.’

In Amsterdam werd de PvdA afgetroefd door Jesse Klaver van GroenLinks. Ook verloor de PvdA in Den Haag en Rotterdam veel kiezers aan de politieke beweging DENK.