nederland

Kuzu heeft het aan de stok met Rutte op eerste dag Kamer

23 maart 2017Leestijd: 3 minuten

Op de eerste dag van de nieuwe Tweede Kamer was er meteen een pittig debat tussen DENK-fractievoorzitter Tunahun Kuzu en demissionair premier Mark Rutte (VVD). Kuzu vroeg Rutte naar zijn rol in de Turkije-rel, maar kreeg toen de bal hard teruggekaatst.

Kuzu wilde van Rutte weten of er tijdens het tumult in Rotterdam ruim een week geleden twee Turkse diplomaten zijn aangehouden en kort gevangengezet. De diplomaten kwamen mee in het kielzog van de ongewenst verklaarde Turkse minister van Familiezaken. Als zij zijn vastgezet, wie heeft daartoe opdracht gegeven, wilde de DENK-leider weten.

Wat vindt Kuzu er zelf van?

‘We zoeken dat uit,’ was het antwoord van de premier. Mochten de twee diplomaten inderdaad hebben vastgezeten, dan betreuren we dat, zei Rutte: ‘Dat heb ik ook gezegd tegen de Turkse premier (Binali Yildirim, TR). Vervolgens riep Rutte Kuzu ter verantwoording.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Ik ben wel heel benieuwd hoe hij (Kuzu, TR) zelf reflecteert op wat er die dagen is gebeurd. En ook over de opmerkingen van Erdogan over Srebrenica, over Nederlanders als fascisten… het nazisme. Het valt me eerlijk gezegd op dat ik Kuzu daarover niet hoor.’ Kuzu zei dat Rutte ‘selectief luistert’: ‘Ik heb wel degelijk gezegd dat Nederland geen fascistisch land is.’

Lees deze blog van Syp Wynia
Burgemeester Aboutaleb heeft manshoge posters van de Turkse president Erdogan laten verwijderen die voor de ramen van een Rotterdams gokkantoor hingen. De eigenaar had eerder geweigerd de posters weg te halen. Maar waarom moesten die posters eigenlijk weg?

DENK bleef oorverdovend stil

Maar daarmee nam DENK, dat sinds de verkiezingen drie zetels heeft in de Tweede Kamer, nog geen afstand van de harde en beledigende opmerkingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het bleef oorverdovend stil bij de partij, die ook wel wordt aangeduid als het Erdogan-filiaal in de Tweede Kamer. De Turkse president tierde dat Nederland de massamoord op duizenden moslimmannen en -jongens in Srebrenica op zijn geweten heeft.

Een onjuiste en schandalige bewering, maar voor Kuzu geen reden die te veroordelen. Een dag na de verkiezingen, toen Kuzu de Turkse stemmen al ruimschoots binnen had, weigerde hij afstand te nemen: ‘Het is natuurlijk niet zo dat het alleen maar de schuld is van de Nederlanders.’ Donderdagavond zei hij, aan tafel in het praatprogramma Pauw, dat Erdogans uitspraken onjuist en vervelend zijn. ‘Het raakt me,’ beweerde Kuzu.

Meteen beroering

2017-03-23 13:08:37 DEN HAAG - (VLNR) DENK-kamerleden Farid Azarkan, Selcuk Ozturk en Tunahan Kuzu staan uit protest achter hun zetel tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen. ANP BART MAAT
DENK in protest – bron:ANP

DENK zorgde voor meer beroering. Juist toen Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) sprak over de aanslag in Londen woensdag, stonden de drie DENK-politici achter hun blauwe zetels. Ze bleven staan omdat ze ontevreden waren over de plaats die ze hadden toebedeeld gekregen in de plenaire zaal.

‘Ons grootste bezwaar is dat we niet eens aan een gangpad zitten,’ zei Kuzu. Daardoor zou het moeilijker zijn om naar de interruptiemicrofoon te lopen. DENK wilde geen motie steunen over de vrijlating van gekozen parlementariërs in Turkije. De Kamer stemde daar in grote meerderheid voor.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.