#TK2017

Kritiek op Buma vanwege Wilhelmus-plan van CDA

05 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Volgens Nieuwsuur is de Nederlandse identiteit ‘misschien wel het belangrijkste verkiezingsthema’ en partijen richten zich dan ook volledig op de ‘Nederlandse normen en waarden’. Ook het CDA onderstreept het belang van tradities. Zo wil de partij dat kinderen op school het Wilhelmus zingen.

In een interview met De Telegraaf zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma dat er ‘niets mis’ is met ‘ouderwetse’ tradities. Het Wilhelmus moet weer op scholen worden gezongen. Staand, natuurlijk: ‘Je leert een kind toch niet zittend het Wilhelmus zingen?’

Als je het koningshuis beledigt, beledig je ons allemaal

Ook andere symbolen van Nederlandse tradities, zoals het koningshuis, moeten volgens Buma worden gewaarborgd. ‘Daarom moet je majesteitsschennis ook strafbaar houden. Het hoogste wat wij in Nederland hebben, is de waarde van ons koningshuis. Dat beledig je niet, want dan beledig je ons allemaal.’

De PVV van Geert Wilders haalde snel uit naar Buma en zijn uitspraken. Het zou alleen maar verkiezingsretoriek zijn: in november 2016 stemde het CDA nog tegen een motie over de Nederlandse vlag en het Wilhelmus.

‘Eindelijk horen we CDA over onderwijs’

Het PVV-Kamerlid Harm Beertema diende een motie in om de regering te vragen scholen aan te sporen de Nederlandse vlag te hijsen en het Wilhelmus te zingen op een vastgesteld moment. Behalve de PVV stemden alleen 50Plus en de fractie Bontes/Klaveren (VNL) in met de motie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Prachtig: de Nederlandse vlag hijsen en het volkslied zingen op school,’ schrijft PVV-leider Wilders op Twitter. ‘Jammer dat het CDA in november nog tegen de PVV-motie erover stemde.’

Ook vanuit D66 kwam kritiek op het voorstel. ‘Altijd hetzelfde liedje,’ grapt Kamerlid Kees Verhoeven.  ‘Hartstikke goed dat we het CDA eindelijk over het onderwijs horen,’ sneert D66-leider Alexander Pechtold.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.