In EU-parlement klinkt roep om aftreden Dijsselbloem steeds luider

28 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Dijsselbloem weet zijn uitspraak eerder aan zijn ´Nederlandse directheid´ - Foto: ANP

De rel rond Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over zijn ongelukkige ‘Schnaps und Frauen’-uitspraak blijft hem achtervolgen. Dinsdag bleek dat meer dan 70 van de 751 leden van het Europees Parlement willen dat hij vertrekt.

De leden, onder wie de Duitse leider van de christen-democraten, komen uit vijftien landen en roepen Dijsselbloem (PvdA) in een brief op zijn excuses aan te bieden en op te stappen.

Sneer naar Zuid-Europa

Het gaat om een uitspraak die Dijsselbloem vorige week deed in een interview. ‘Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) uitgeven en daarna om hulp vragen,’ zei hij, doelend op de begrotingsdiscipline die alle eurolanden moeten opbrengen. In Zuid-Europese landen werd de opmerking opgevat als directe sneer. Dijsselbloem is ‘gewoon jaloers’ op de lekkere wijn en de mooie vrouwen in Italië, zei de Italiaanse oud-premier en oud-voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi over het incident.

Toen Dijsselbloem de dag erna in het Europees Parlement op zijn uitspraak werd aangevallen, weigerde hij zijn woorden terug te nemen. Onder anderen Gianni Pittella, leider van de socialistische coalitie in het parlement, viel hem aan. Hij riep zelfs op tot zijn ontslag. ‘Dijsselbloem is niet geschikt voor het voorzitterschap,’ zei Pittella.

Ook de voorzitter van de Groene coalitie vroeg om Dijsselbloems aftreden. ‘Dijsselbloem heeft met deze seksistische en xenofobe opmerkingen laten zien noch de morele noch de politieke integriteit te hebben om de Eurogroep te leiden,’ zei voorzitter Gabi Zimmer. ‘In plaats van erover na te denken waarom zijn partij zo’n historische nederlaag leed tijdens de verkiezingen, blijft een falende Dijsselbloem arrogantie en minachting tonen voor de zuidelijke EU-lidstaten.’

Daarna eiste ook de Portugese premier Antonio Costa Dijsselbloems ontslag als Eurogroepvoorzitter. Hij is een ‘racist, xenofoob en seksist’, zei Costa.

Hollandse directheid

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdag met Costa gebeld om de rel te sussen. Dijsselbloem kwam daarna met een verklaring waarin hij aangaf te betreuren dat een paar landen zijn opmerking als aanstootgevend hebben ervaren. Hij wees ook op zijn ‘Hollandse directheid’, die volgens hem niet altijd wordt gewaardeerd en begrepen.

In de brief die ze hem dinsdag aanbieden, schrijven parlementariërs dat zijn opmerkingen seksistisch zijn en ‘ondubbelzinnig discriminerend en beledigend’ voor een aantal EU-landen. Ze voegen er vilein aan toe dat ‘de calvinistische cultuur niets te maken heeft met minachting jegens andere mensen’, een reactie op zijn eerdere verklaring over zijn Nederlandse directheid.