nederland

Hoe afgewezen asielzoekers van de radar verdwijnen

29 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers verdwijnen spoorloos. Het aantal afgewezen migranten van wie bekend is dat ze Nederland hebben verlaten, is gedaald.

In heel 2016 zouden 8.000 migranten ‘zonder toezicht zijn vertrokken’. In de eerste twee maanden van 2017 waren het er 2.000. Waar die migranten zijn gebleven, is onbekend. Het gros van deze migranten komt terecht in de illegaliteit, zeggen hulporganisaties.

Bezuinigingen op uitzettingsbeleid

Het aantal migranten dat na de asielprocedure meewerkt aan het uitzettingsproces, is gedaald. In 2016 waren het er nog 6.700, in de eerste twee maanden van 2017 vertrokken slechts 660 migranten vrijwillig uit Nederland.

Belangrijke oorzaak is dat er flink is bezuinigd op de uitzettingsprocedure door de – inmiddels demissionaire – staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD), zo stelt de Internationale Organisatie voor Migratie in het AD. Onder meer door de afschaffing van de vertrekpremie en de begeleiding bij terugkeer naar veilige landen als Marokko en Algerije, hebben de Nederlandse autoriteiten minder zicht op uitgeprocedeerde asielzoekers.

Kinderpardon zorgt voor problemen

In december kwam ook aan het licht dat migranten die zijn afgewezen voor het kinderpardon, in Nederland blijven hangen. De Dienst Terugkeer en Vertrek heeft bijna duizend illegalen in het vizier die nog steeds niet zijn vertrokken.

Zo leven de krakende illegalen van Wij Zijn Hier: ‘Vechten tegen het systeem’2015-09-30 12:00:35 AMSTERDAM - Een gekraakt kantoorpand aan de Van de Sande Bakhuijzenstraat wordt ontruimd. De uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep 'Wij Zijn Hier' in Amsterdam staan opnieuw op straat. Ze mochten met toestemming van de eigenaar zo'n vijf maanden verblijven in dit pand, dat ze omdoopten tot 'Vluchttoren'. ANP EVERT ELZINGA

Het kinderpardon biedt alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) die zonder zicht op verblijfsvergunning minstens vijf jaar onder rijkstoezicht in Nederland waren, de mogelijkheid om toch een verblijfsstatus te krijgen. De regeling werd op initiatief van de PvdA ingesteld in 2013.

De belangrijkste voorwaarde is dat uitgeprocedeerde asielzoekers die worden afgewezen, het land worden uitgezet. Die belofte is niet ingelost: meer dan de helft van de 1.700 uitgeprocedeerde asielzoekers zijn nog steeds in Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.