#TK2017

Exitpoll: VVD blijft de grootste, PvdA zwaar afgestraft

15 maart 2017

In de eerste exitpoll van de Tweede Kamerverkiezingen blijft de VVD veruit de grootste partij met 31 zetels, gevolgd door de PVV. De partij van Geert Wilders is samen met het CDA en D66 met 19 zetels de tweede partij.

De PvdA is zwaar afgestraft voor haar regeringsdeelname. De sociaal-democraten lijden een historische nederlaag.

PvdA is de grote verliezer

Lijsttrekker Lodewijk Asscher ziet zijn partij dalen van 38 naar 9 zetels, blijkt uit de exitpoll van Ipsos in opdracht van NOS en RTL. GroenLinks-leider Jesse Klaver maakt een klapper. Zijn partij gaat van vier naar zestien zetels. Dat zal toch een beetje tegenvallen voor GroenLinks. Klaver rekende vermoedelijk op meer en zag zichzelf als nieuwe premier. Zijn partij is wel voor het eerst de grootste partij op links.

DENK komt volgens Ipsos met drie zetels in de Tweede Kamer. Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet haalt er twee. De afgelopen vier jaar was hij nog niet vertegenwoordigd in het parlement. Uit de voorlopige prognose blijkt dat 81 procent van de kiezers is opgekomen. In 2012 ging 74,6 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. In 2010 was het opkomstpercentage 75,3. Bij de verkiezingen van woensdag waren er in totaal 12.980.788 kiesgerechtigden.

    2017
VVD     31  
PVV     19
CDA      19
D66      19
GroenLinks     16
 SP    14
PvdA      9
 ChristenUnie    6
Partij vd Dieren       5
50PLUS    4
 SGP    3
DENK       3
Forum v Democratie      2
Nieuwe Wegen      0
Vrijzinnige Partij      0
Artikel 1       0
VNL    0
GeenPeil     0

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.