economie

Dit zei Mark Rutte in 2008 over Groen Rechts

21 maart 2017

Nu de VVD met het CDA, D66 en GroenLinks verder praat over een kabinet, zou ‘Groen Rechts’ realiteit kunnen worden. De wens voor een rechtse benadering van de transitie van fossiele naar schone en duurzame energie uitte demissionair premier Mark Rutte al in 2008.

Met de verkiezingsuitkomst in de hand werd door journalisten en politici druk gezocht naar een pamflet dat Rutte in november 2008 schreef, getiteld ‘Pamflet van een optimist’. ‘Naar een moderne economie: een groen rechtse toepassing op energie,’ schreef Rutte in het VVD-document.

Economische groei en milieubeleid

‘Groen’ als verkiezingsthema

GroenLinks-leider Jesse Klaver houdt de VVD liever buiten de deur bij de kabinetsformatie. De partijen worden het naar verwachting maar moeilijk eens over de ‘radicale’ milieuplannen van GroenLinks.

Zo pleit GroenLinks voor een kilometer- en spitsheffing, en wil Klaver de belasting op personenauto’s en motorrijtuigen verhogen. De VVD wil de aanschaf-
belasting voor auto’s en de motor-rijtuigenbelasting juist verlagen.

De GroenLinks-plannen resulteren in een lastenverzwaring van ten minste 4 miljard euro, terwijl de VVD de lasten voor automobilisten juist wil verlagen met 200 miljoen euro.

Of de partijen tot een compromis komen, moet blijken. Overigens heeft VVD-coryfee Frank de Grave zijn partij recentelijk opgeroepen prioriteit te geven aan het klimaatbeleid.

Toentertijd zette Rutte passages uit het pamflet ook op Hyves, in 2008 nog een populair sociaal medium. ‘Waar links kiest voor consuminderen, geloof ik dat economische groei en milieu heel goed samengaan,’ aldus de VVD’er.

De teneur van het pamflet is dat de Nederlander niet telkens moet worden aangepakt, maar dat de duurzaamheid van producten en diensten fors omhoog moet. ‘Bronbeleid is vele malen effectiever dan met een opgeheven vingertje het gedrag van mensen proberen te beïnvloeden.’

Groen Rechts zou de nieuwe koers worden van de VVD: een economie waarin groei en vooruitgang hand in hand gaan met innovatie en de bescherming van het milieu. ‘Groen Rechts gaat over energie, water, leefomgeving en natuur. Maar, Groen Rechts gaat bovenal over een moderne economie die oplossingen creëert in plaats van problemen uitvergroot.’

Regelgeving op Europees niveau

‘Ik ben geen Al-Gore-aanhanger,’ schreef Rutte dan ook. Klimaathysterie is een trend op links: ‘Op alle bangmakerij volgt de opdracht tot consuminderen. Genieten wordt verboden, op alles wat het leven leuk maakt komt een belastingheffing.’

Groen Rechts moest economische groei niet zien als ‘de spil van het kwaad’, zoals links dat volgens Rutte ziet. Maar economische groei en klimaatbeleid gaan juist hand in hand met de transitie naar schone energie.

Foto: VVD

Alleen maar optimistisch was Rutte niet: hij uitte zijn zorgen over de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen die vooral in westerse landen zeer merkbaar is. Maar Groen Rechts biedt vooral mogelijkheden, zo dacht Rutte toen.

Zo pleitte hij in 2008 voor het stellen van strenge eisen aan producten, zodat de consument niet wordt afgestraft, maar er wel meer van de producent wordt gevraagd. ‘Ik geloof veel meer in het werken met productie-eisen. We moeten niet proberen het gedrag van miljarden mensen te veranderen, maar producten schoner maken.’

De productie-eisen moeten, aldus Rutte in 2008, op Europees niveau worden gesteld. De uitstoot van auto’s en de duurzaamheid van consumentenelektronica moeten worden gecontroleerd op basis van een Europees benchmark-systeem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.