#TK2017

CDA op gelijke hoogte met PVV in peilingen

12 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De PVV van Geert Wilders blijft dalen in de peilingen, terwijl het CDA juist aan populariteit lijkt te winnen. Bovendien kan het CDA, net als D66 en VVD, profiteren van strategische stemmen.

Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond – gehouden voor de ‘crisisnacht’ in Rotterdam, nadat twee Turkse ministers de toegang tot Nederland was ontzegd – blijkt dat de VVD aan kop gaat. Het CDA bereikt dezelfde hoogte als de PVV in die peilingen: beide partijen staan op zo’n 22 zetels.

GroenLinks op 20 zetels?

Het CDA kan ook rekenen op een behoorlijk aantal strategische stemmen. Kiezers die teleurgesteld zijn in premier Mark Rutte (VVD) door zijn gebroken beloftes, stemmen voor het merendeel op het CDA.

Ook GroenLinks wint aan populariteit: de partij van Jesse Klaver zou volgens De Hond 20 zetels kunnen halen. De groei van de linkse partij lijkt nog steeds vooral ten koste te gaan van de PvdA. De sociaal-democraten onder leiding van Lodewijk Asscher scoren volgens de laatste peilingen slechts negen zetels.

Strategische stemmers die GroenLinks graag in een kabinet zien, maar denken dat het premierschap nog een stap te ver is voor Jesse Klaver, stemmen vaak op D66. Terwijl Alexander Pechtold in een interview met het AD nog volhoudt dat D66 geen ‘tweede keus’ meer is, gaat de stem van veel strategische kiezers naar de partij. Dat meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek.

D66 als strategische middenpartij

Veel linkse stemmers hopen dat D66 een ‘groen en links’ geluid kan laten horen in een centrum-rechts kabinet. CDA en VVD zullen sneller geneigd zijn met bijvoorbeeld D66 samen te werken dan met GroenLinks.

Waar De Hond GroenLinks als winnaar op links aangeeft, doet D66 het beter volgens Kantar Public, het vroegere TNS NIPO. Het onderzoeksbureau peilt de partij van Pechtold op 21, waarmee het na de VVD en PVV de grootste partij is. Het CDA kan volgens TNS NIPO rekenen op zo’n 17 zetels, terwijl GroenLinks op 14 blijft steken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.