nederland

Cavusoglu: ‘Ik kom naar Rotterdam, ondanks alle obstakels’

10 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Turkije lijkt zich vooralsnog helemaal niets aan te trekken van de Nederlandse wensen met betrekking tot de Turkse campagne. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt gewoon naar Rotterdam te komen, wat het Nederlandse kabinet er ook van vindt.

‘Ondanks alle obstakels en racistische retoriek kom ik spreken,’ zei Cavusoglu bij een bijeenkomst in Ankara. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu vrijdag.

Echt niet welkom

Hoe en wat is niet helemaal duidelijk, maar feit is dat de minister zich niet zomaar gewonnen geeft. Hij gaat ook rechtstreeks in tegen zijn Nederlandse collega Bert Koenders. Die zegt Cavusoglu duidelijk te hebben gemaakt dat hij niet welkom is. Althans niet als Turkse politicus die hier campagne komt voeren.

Cavusoglu is als prominent lid van de Turkse regering voorstander van een ja-stem. Als de Turken dat op 16 april in meerderheid doen, komt er een grondwetswijziging die de Turkse president (nu Recep Tayyip Erdogan) meer macht geeft.

Op naar een dictatuur

Het parlementaire stelsel wordt dan veranderd in een presidentieel systeem. Volgens critici betekent dit een regelrechte dictatuur, gezien de autoritaire staat van dienst van Erdogan. Premier Mark Rutte (VVD) is met handen en voeten gebonden, zei hij gisteren met zoveel woorden.

Veel kan hij niet doen om Cavusoglu te stoppen. ‘Het gaat hier om een NAVO-bondgenoot. In de boeien slaan, gaat niet. Maar,’ zei Rutte, ‘hij wordt niet ontvangen, krijgt geen auto met chauffeur en loopt het risico dat hij geen zaal kan vinden.’ Daarvoor heeft Cavusoglu dan weer de Unie van Europees-Turkse Democraten – gelieerd aan Erdogans AK-partij. Die club zet volgens De Telegraaf alle zeilen bij om een nieuwe zaal te zoeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.