nederland

Bij SP grootste kabaal na verlies PvdA

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De stemming was lang rustig bij de SP. Toen het opkomstpercentage van deze verkiezingen bekend werd, reageerde het SP-kamp in Den Haag erg enthousiast. Maar het grootste kabaal barstte los toen in de eerste exitpoll het verlies van de PvdA bekend werd.

Lilian Marijnissen (31), nummer 3 op de lijst, reageerde koel: ‘Als dit zo blijft, is het niet heel goed. Toch hebben wij ons goed teruggeknokt, want twee maanden geleden hadden wij dit niet verwacht. Emile Roemer (54) heeft goed geknokt. Hier kunnen wij mee doorbouwen’.

Voor het eerst groter dan de PvdA

De voorzitter van de partij en nummer 22 op de lijst, Ron Meyer, nam na de eerste exitpoll gelijk het woord op het podium: ‘Wij zijn voor het eerst groter dan de PvdA, dat is best bijzonder’. De zaal reageerde met applaus.

Na de tweede exitpoll reageerde Renske Leijten (37), nummer 2 op de lijst, rustig: ‘Je speelt een wedstrijd om te winnen, niet om gelijk te spelen. We hebben een goede campagne gevoerd en daar ben ik trots op.’ En: ‘Er kunnen nog een paar zetels bijkomen, dat zal niet de eerste keer zijn’.

Daarna wacht iedereen op Roemer. Als hij het woord neemt, veert de zaal weer op: ‘Kameraden, laat ik met de deur in huis vallen, had ik gehoopt op meer? Ja! Maar ben ik trots? Ja! In onstabiele tijden mag je trots zijn dat je stabiel bent!’ Na de speech, die met luid gejuich werd ontvangen , kan toch een klein feestje losbarsten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.