#TK2017

Ankara reageert op verkiezingsuitslag: ‘Heilige oorlogen komen naar Europa’

16 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse regering in Ankara reageert ziedend op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken is Rutte, wiens VVD de grootste partij blijft, net zo erg als Wilders.

Maar minister Mevlüt Cavusoglu gaat nog veel verder, en beweert dat Europa binnenkort het toneel zal zijn van gruwelijke oorlogstaferelen. ‘Als je kijkt naar de vele partijen in Nederland, zie je dat er geen verschil is tussen de liberalen en de fascist Geert Wilders.’

Nederland brengt Europa naar afgrond

De centrumrechtse partijen hebben allemaal dezelfde mentaliteit, stelt Cavusoglu volgens de Turkse krant Hurriyet. ‘Waar gaat het heen? Wat doen jullie met Europa? Jullie zijn begonnen aan de neergang van Europa, en jullie brengen het continent naar de afgrond. Heilige oorlogen zullen binnenkort plaatshebben in Europa.’

Nadat Cavusoglu werd geweerd uit Rotterdam en zijn collega minister Kaya van Familiezaken tot ongewenst vreemdeling werd verklaard, gaat Ankara hard tekeer tegen Nederland. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vergeleek Nederland meermaals met nazi’s en Cavusoglu dreigt met forse sancties.

Sancties treffen bedrijfsleven niet

De laatste twee dagen voor de verkiezingen kon Rutte de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije gebruiken tijdens de verkiezingen. Aan de andere kant werd hij er ook op aangesproken door Geert Wilders, die volhoudt dat hij de VVD nog zo heeft gewaarschuwd voor het gevaar dat Turkije vormt.

Overigens zullen de sancties – minister van EU-zaken Ömer Celik spreekt van een ‘breed pakket’ – vooral de Nederlandse overheid treffen. Het bedrijfsleven, het toerisme en de inwoners van Nederland treffen geen blaam volgens de Turkse regering. Die worden dan ook niet gestraft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.