nederland

Agema (PVV): ‘Armoedebestrijding paste niet op A4’tje’

02 maart 2017Leestijd: 2 minuten

PVV-politicus Fleur Agema was het mikpunt van spot na haar optreden bij het praatprogramma Pauw & Jinek woensdag. De nummer twee op de lijst van Wilders zei niets over bepaalde onderwerpen in het verkiezingsprogramma te hebben opgenomen ‘omdat het maar één A4’tje groot is’.

Het A4’tje van de PVV, waarop alle punten van het verkiezingsprogramma staan, werd door mede-politici en satirici al geridiculiseerd toen de partij ermee naar buiten kwam.

‘We maken prioriteit van alles’

Agema, die zich inzet voor de zorg, kreeg een vraag van iemand uit het publiek. De man in kwestie had grote schulden, en presentatoren Jeroen Pauw en Eva Jinek vroegen door over de maatregelen die de PVV van Agema en het CDA – Kamerlid Mona Keijzer zat ook aan tafel – nemen om armoede te bestrijden.

Er staat bijna niets over armoede in het hele verkiezingsprogramma van de PVV, stelde de presentatoren vast. ‘Omdat het verkiezingsprogramma maar één A4’tje groot is,’ reageerde Agema. De opmerking kwam haar op hoongelach en boegeroep te staan vanuit het publiek.

‘Dit soort punten is belangrijk, helemaal omdat het de laatste tijd zo toegenomen is. 100.000 meer in de WW [werkloosheidsuitkering, red.], 100.000 meer in bijstand.’ Waarom de PVV dan geen prioriteit maakt van armoedebestrijding in Nederland? ‘We maken een prioriteit van alles,’ zei Agema.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Houdt de PVV zich bezig met armoede?

Keijzer en de presentatoren kaatsten terug dat de PVV maar één motie over armoede heeft ingediend in de afgelopen periode, en geen enkele initiatiefwet. Daarnaast werd Agema erop gewezen dat de PVV het verkiezingsprogramma best had mogen uitbreiden. ‘Je doet net alsof het niet langer dan één A4’tje mocht zijn.’

‘Ik vind het heel goed, kort en bondig. D66 heeft een verkiezingsprogramma van 166 pagina’s,’ zegt Agema. ‘Als het gaat om de zorg heb ik ook een boek geschreven dat vorig jaar uitgekomen is met alleen al 100 pagina’s aan voorstellen hoe het beter kan.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.