nederland

Calabrische maffia blijft actief in Aalsmeer

28 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De Italiaanse maffia is nog steeds volop actief op de bloemenveiling in Aalsmeer. De criminelen zouden zich bezighouden met drugstransporten, faillissementsfraude en oplichting.

Een gezamenlijk onderzoek van het Duitse journalistencollectief Correctiv, nieuws- en opiniewebsite EUobserver en het dagblad AD stelt dat Italiaanse maffiosi de bloemenveiling in Aalsmeer gebruiken als distributiepunt voor drugs. Ook plaatsen maffiabendes grote orders bij Nederlandse bloementelers zonder ooit te betalen.

‘Ndrangheta

Op de bloemenveiling zou een lid van de Crupi-clan zijn gesignaleerd. In 2015 werden de leiders van de clan – Vincenzo en Giuseppe Crupi – in Italië gearresteerd. De mannen zitten hun voorarrest uit in een Italiaanse gevangenis en kregen een levenslang toegangsverbod voor de veiling. Andere bendeleden lijken de zaken voort te zetten.

De Crupi-clan is een vertakking van de Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta, een van de grootste misdaadorganisaties ter wereld. De ‘Ndrangheta houdt zich onder meer bezig met grootschalige drugs- en  mensenhandel en met illegale afvalverwerking. De misdaadorganisatie uit Calabrië verdient er tientallen miljarden per jaar mee.

Distributiepunt voor cocaïne

Bart Weitjens is de directeur van Agro-Check, dat ondernemers behoedt voor dubieuze bedrijven in de bloemensector. In een interview met elsevier.nl zegt Weitjens dat criminele organisaties al zo’n 20 tot 30 jaar op de bloemenveiling actief zijn. Het gaat om zeker drie Italiaanse bendes, maar ook om groepen uit Servië en Roemenië. Volgens Weitjens heeft de criminaliteit op de bloemenveiling de afgelopen decennia te weinig aandacht gekregen. De politie zou kampen met een tekort aan mankracht.

Dit verhaal wordt bevestigd door de Italiaan Roberto Saviano, schrijver van Gomorra (over de Napolitaanse maffia) en onderzoeksjournalist. Nederland zou fungeren als een belangrijk distributiepunt voor cocaïne. Bloemenexportbedrijven zijn ideale dekmantels voor de drugshandel. Bovendien kunnen criminelen in Nederland gemakkelijk vluchten naar omringende landen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.