nederland

Wilders houdt vol: PVV wil regeren met VVD, zonder Rutte

20 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Ook PVV-leider Geert Wilders sprak vandaag met verkenner Edith Schippers over de komende kabinetsperiode. De boodschap van Wilders was duidelijk: zijn partij wil graag regeren. Ook met de VVD, maar niet met Rutte.

De meeste grote partijen hebben de PVV uitgesloten na onder meer de opmerkingen van Wilders over ‘minder, minder’ Marokkanen. Maar met 20 zetels is de PVV wel de tweede partij in de Kamer. Volgens Wilders kan de partij niet zomaar worden uitgesloten.

PVV wil met VVD, CDA, 50Plus, SGP

‘Je kan 1,3 miljoen kiezers niet bij voorbaat negeren,’ zei Wilders nadat hij zijn gesprek met Schippers had afgerond. Het is ‘ondemocratisch en onverkoopbaar’ als de PVV tijdens de formatieprocedure wordt uitgesloten. Hij heeft aan Schippers gevraagd de PVV-kiezers serieus te nemen.

Wilders wil wel in een coalitie met VVD, CDA, 50Plus en SGP. De partijen hebben samen net een meerderheid, maar zowel het CDA als de VVD heeft samenwerking met Wilders al uitgesloten. Die opmerkingen heeft Wilders altijd afgedaan als ‘campagnepraat’ en ‘leugens’. Samenwerking met de VVD is wat Wilders betreft alleen mogelijk als Rutte opstapt.

Hoe ziet het ideale kabinet van de verschillende partijen eruit? Leer verder >>formatie

Wie sluit wie uit?

De VVD heeft consequent volgehouden niet met de PVV te willen regeren tenzij Wilders zijn ‘minder, minder’-uitspraken terugneemt. Ook nadat Rutte met Schippers had gesproken, herhaalde de demissionair premier dat hij niets ziet in samenwerking met de PVV. Hij wil het liefst een coalitie vormen met in elk geval het CDA en D66.

Rutte zegt verder geen partijen uit te sluiten, zelfs de SP niet. De partij van Emile Roemer heeft echter aangegeven niet met de VVD in zee te willen. Ook GroenLinks wil liever een ‘christelijk-progressief’ kabinet zonder de VVD. Maar een coalitie waarbij niet de grootste partij is betrokken, klinkt onlogisch, o0rdeelt ook CDA-leider Sybrand Buma.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.