nederland

Zware storm op komst: dit kunt u verwachten

23 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Het gaat flink stormen in Nederland. In het hele land worden voorbereidingen getroffen: de storm gaat naar verwachting veel vertraging opleveren op de weg en in het openbaar vervoer.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) waarschuwt voor een zware storm – met de naam Doris – die donderdagmiddag en -avond over Nederland trekt. Het KNMI voorspelt in het hele land windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Aan de westkust en boven het IJsselmeer is er zelfs kans op zeer zware windstoten. Het weerinstituut gaf, bij wijze van waarschuwing, woensdag alvast code geel af voor donderdag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Minder treinen
Mede door die waarschuwing worden in het hele land voorbereidingen getroffen, bijvoorbeeld door de NS. Die laat donderdag preventief minder treinen rijden. ‘De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen en takken op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden,’ meldt de NS.

Dat gebeurde bijvoorbeeld in november vorig jaar, toen treinen rond Utrecht Centraal niet konden rijden omdat bouwmaterialen op het spoor waren geblazen. Op de meeste trajecten rijdt donderdag elk half uur een trein, in plaats van elk kwartier.

Gevaarlijk op snelwegen
Ook op de wegen wordt donderdag overlast verwacht, omdat de storm precies in de spits op zijn hoogtepunt is. Vanaf 17.00 uur is er waarschijnlijk sprake van een zware storm, die volgens Rijkswaterstaat gevaarlijke rijcondities kan veroorzaken. Verkeersdienst VID adviseert mensen om niet met aanhangwagens of lege vrachtwagencombinaties de weg op te gaan.

Het waaide woensdag ook al flink. Op luchthaven Schiphol liepen veel vluchten ’s ochtends vertraging op door de stevige wind. Ook sloot de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam de 400-meterbaan, omdat het ijs werd aangetast door de wind.

Qua temperatuur wordt het donderdag zacht, tot wel 11 graden. Daarna wordt het kouder en kunnen winterse buien over Nederland trekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.