nederland

Rechter zet Volkert van der Graaf niet achter de tralies

06 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De moordenaar van Pim Fortuyn Volkert van der Graaf wordt niet teruggestuurd naar de gevangenis. Hij heeft zich, nadat hij op vrije voeten kwam, gehouden aan zijn meldplicht bij de reclassering.

‘Van der Graaf heeft antwoord gegeven op vragen van de reclassering. Dat er geen sprake was van een goed contact, is geen reden om hem weer vast te zetten,’ oordeelt de rechtbank in Amsterdam maandagochtend.

De rechter noemde het traject wel ‘moeizaam’, maar geen reden te zien om Van der Graaf opnieuw in de cel te zetten. Van der Graaf en zijn advocaat Willem Jebbink waren niet aanwezig bij de zitting vandaag. Het Openbaar Ministerie reageert teleurgesteld. Volgens woordvoerder Jan Hoekman vindt de rechtbank ‘een basaal toezicht’ kennelijk voldoende.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Ik meld mij. Tot ziens’

Het OM wilde dat Van der Graaf weer voor een jaar achter de tralies ging, omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating met voeten had getreden. Het OM vond die medewerking aan de reclassering ‘ontoereikend en niet-constructief’.

De veroordeelde moordenaar wilde alleen maar langskomen en zeggen: ‘Ik meld mij. Tot ziens.’ De reclassering gaf daarom eind vorig jaar aan dat er onvoldoende zicht was op ‘de persoon, de leefgebieden en het gevaar op herhaling’. Justitie liet eerder weten dit een ‘zeer ernstige overtreding’ te vinden.

Contactverbod

De veroordeelde moordenaar kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hij had er toen twee derde van zijn totale straf van 18 jaar op zitten. Een meldplicht en toezicht door reclassering, een mediaverbod, evaluatiegesprekken met het OM en een contactverbod met de nabestaanden zijn de bijzondere voorwaarden die aan zijn vrijlating werden verbonden.

Ook mocht hij uiteraard geen nieuwe strafbare feiten plegen. Van der Graaf (47) probeert echter voortdurend van die voorwaarden af te komen. In september vorig jaar oordeelde de rechter dat hij geen psychologische begeleiding meer nodig had, omdat dit niet ‘zinvol’ meer zou zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.