nederland

Verdachte opgepakt voor ernstige mishandeling homostel

16 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De politie heeft donderdag een 24-jarige Amsterdammer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de zware mishandeling van een homopaar in oktober vorig jaar. Dinsdag werden er nog beelden uitgezonden van de vermoedelijke daders.

De opgepakte man zit in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De politie wil er tegenover Elsevier.nl verder niets over kwijt.

Uitzending beelden leverde tientallen tips op

Camera’s legden de zeer zware mishandeling in de nacht van 15 op 16 oktober vast. Beelden ervan zijn dinsdagavond getoond in tv-programma Opsporing VerzochtEen van de drie daders – gezeten achterop een scooter op de Amsterdamse pont – kijkt daarbij voor iedereen zichtbaar in de lens. De uitzending leverden tientallen tips op.  ‘We hebben er (…) 34 binnen,’ zei politiewoordvoerder Leo Dortland woensdagmiddag tegen Elsevier.nl.

Over de inhoud van de tips kon de politiewoordvoerder geen mededeling doen. ‘Dat is op dit moment nog echt te vroeg.’ Justitie behandelt de zaak als openlijke geweldpleging, benadrukt Dortland. De beelden werden niet eerder gepubliceerd, omdat de Officier van Justitie er nu pas toestemming voor gaf.

Schedelbreuk

De twee homoseksuele mannen (52 en 55 jaar) werden vanwege hun geaardheid uitgescholden op de pont, die vaart tussen Amsterdam-Centrum- en Noord, achter het Centraal Station. Dat gebeurde rond een uurtje of twee in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober. De drie jongens op scooter rijden als laatsten de pont op, en beginnen het homostel meteen te provoceren. Omstanders horen hoe de mannen worden uitgescholden voor ‘homo’.

De belaagde mannen besluiten het agressieve gedrag te negeren. Maar op de Ruijterkade gaat het pas echt helemaal verkeerd. Op het fietspad wordt het homopaar klemgereden, zodat ze van hun scooter vallen. Dan begint het schoppen en slaan. Een van de slachtoffers loopt daarbij een schedelbreuk op. Studenten weten de scooterhufters weg te jagen en ontfermen zich over het bloedende homopaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.