#TK2017

Rutte vindt fatsoensoproep PvdA ‘slap aftreksel’ eigen brief

10 februari 2017

Een fatsoensoproep van Bekende Nederlanders, die vrijdagochtend in diverse kranten stond, bleek een initiatief van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. Premier Mark Rutte (VVD) vindt zijn eigen open brief een stuk beter.

Dit is een ‘slap aftreksel’ van het origineel, zegt Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. Hij vindt Asschers advertentie ‘een sympathiek initiatief met een lieve tekst’.

‘Oncomfortabele waarheden’

Volgens de premier en VVD-lijsttrekker moeten ook ‘oncomfortabele waarheden’ worden besproken. In de paginagrote PvdA-advertentie met een opvallende oproep van bekende Nederlanders en PvdA’ers is te lezen dat de vrijheid, de rechtstaat en de verzorgingsstaat onder vuur liggen. Nederlanders moeten volgens de prominenten ‘opstaan voordat het te laat is’. In de advertentie wordt ook een website gepromoot: wijzijnNederland.nu.

Op de website kan ‘de stille meerderheid’ de brief ondertekenen. ‘Het is tijd om onze stemmen te laten horen. Niet langer te fluisteren, de borst vooruit te steken,’ schrijven Bekende Nederlanders als komiek Howard Komproe en acteur Jan Kooijman. ‘Nederland is van ons allemaal.’ De brief neemt de Amerikaanse president Donald Trump op de korrel en lijkt ook gericht tegen PVV-leider Geert Wilders. Zijn naam wordt overigens niet genoemd.

Tegen de hufterigheid

De PvdA-advertentie heeft dezelfde boodschap als de open brief van Rutte op 23 januari. Daarin zegt de premier zich te storen aan hoe sommige Nederlanders met elkaar omgaan. Hij vreest dat de Nederlandse normen en waarden in gevaar komen. ‘Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg!’

In de brief die verscheen in onder meer het Algemeen Dagblad vraagt Rutte zich af hoe het komt dat ‘we als land zo welvarend zijn, maar sommige mensen zich zo armzalig gedragen?’ Zijn boodschap: stop de hufterigheid. Vicepremier Asscher, een van Ruttes concurrenten bij de Kamerverkiezingen op 15 maart, reageerde onmiddellijk: ‘Rutte zaait cynisme.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.