nederland

Praat mee (8): uitgaven defensie moeten snel naar NAVO-norm

22 februari 2017Leestijd: 2 minuten

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart selecteert Elsevier voor abonnees elke dag een stelling uit de Stemwijzer. Laat uw reactie achter onder aan het artikel en discussieer mee.

De stelling van woensdag 22 februari: de uitgaven voor defensie moeten de komende jaren fors omhoog naar 2 procent van het nationaal inkomen (de NAVO-norm).

Met de neus op de feiten gedrukt

De Amerikaanse president Donald Trump drukt de Europese NAVO-bondgenoten met de neus op de feiten. Hij vindt dat zij een veel grotere financiële bijdrage moeten leveren aan de militaire alliantie. De defensie-uitgaven moeten flink omhoog, zodat de NAVO-norm van 2 procent van het nationaal inkomen wordt gehaald.

Zo niet, dan kunnen de Amerikanen hun steun wel eens sterk verminderen. Slecht nieuws – met Poetins assertieve Rusland in het oosten en de terreurdreiging en migratiestromen aan de zuidrand van Europa.

Partijen beloven extra geld

Nederland voldoet bij lange na niet aan de ooit afgesproken NAVO-norm. Momenteel geeft Nederland zo’n 1,2 procent van het nationaal inkomen uit aan defensie – nog altijd flink onder het Europese gemiddelde van 1,43 procent. Dat er iets moet gebeuren, is doorgedrongen tot diverse politieke partijen. Regeringspartij VVD belooft 1 miljard extra, het CDA wil zelfs 2 miljard.

Minister Hennis kreeg gisteren een ‘rode kaart’ van militairen? Maar waar komt die boosheid vandaan? Lees Eric Vrijsen >2017-02-10 10:25:43 DEN HAAG - Minister Jeanine Hennis Plasschaert van Defensie bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP REMKO DE WAAL

Dat valt overigens in het niet bij wat bijvoorbeeld de SGP wil. De partij is van plan 3 tot 4 miljard euro te investeren, omdat aan veiligheid nu eenmaal ‘een prijskaartje hangt’. Voor Nederland van Jan Roos wil 5 miljard uittrekken.

Wat vindt u? Moet Nederland flink investeren in defensie, zodat de NAVO-norm de komende jaren wordt gehaald? Of heeft u juist een heel ander idee hierbij? Laat het weten in de reacties.

Spelregel: het gaat om de inhoud van de stelling, niet om de partijen. Het al te opzichtig steunen van één partij kan leiden tot verwijdering van uw reacties en in extreme gevallen tot een blokkade.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.