Praat mee (11): er moet een Europees leger komen

25 februari 2017Leestijd: 1 minuut
De Europese legers werken nu vooral samen via de NAVO - Foto: AFP

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart selecteert Elsevier voor abonnees elke dag een stelling uit de Stemwijzer. Laat uw reactie achter onder aan het artikel en discussieer mee.

De stelling op zaterdag 25 februari luidt: ‘Er moet een Europees leger komen’.

EU-leger beter dan NAVO?

Samenwerking tussen Europese legers heeft momenteel vooral plaats via NAVO-missies, maar daar doen de Amerikanen veelal het meeste werk. Een gezamenlijk EU-leger zou de last meer moeten verdelen. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is voorstander van een leger van de Europese Unie (vooral om tegenstand te bieden aan Rusland), evenals de regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Pro-EU-partijen als D66 en GroenLinks zijn voor: ze willen beiden op de korte termijn meer samenwerking tussen Europese legers en op de lange termijn een Europese defensiemacht.

Partijen als VVD en CDA maar ook PvdA zijn tegen: zij vinden dat Nederland de controle over de eigen militairen moet behouden.

Wat vindt u? Moeten de Europese legers verenigd worden? Of moet het een nationale kwestie blijven? Laat het weten in de reacties.

Spelregel: het gaat om de inhoud van de stelling, niet om de partijen. Het al te opzichtig steunen van één partij kan leiden tot verwijdering van uw reacties en in extreme gevallen tot een blokkade.