Nederland niet bang voor Trump: ‘EU kan tegen een stootje’

15 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) Foto: ANP

De Nederlandse economie wordt hard geraakt door plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om importheffingen van 10 procent op te leggen aan EU-producten. De protectionistische maatregelen van Trump kosten Nederland waarschijnlijk ongeveer 2 miljard euro.

Dat berekende ING op woensdag. De Nederlandse export komt zeker 3,7 miljard euro lager uit volgens de bank. Omdat de Europese Unie wordt verwacht ‘gelijkwaardige tegenmaatregelen’ te nemen, zal het Nederlandse Bruto Binnenlands Product (BBP) na twee jaar ongeveer 2 miljard euro lager uitvallen.

ing
Amerika is na Duitsland de grootste Afzetmarkt voor Nederland BRON: ING, RUG

‘EU kan wel tegen een stootje’

Toch maakt het ministerie van Handel en Ontwikkelingssamenwerking zich niet al te veel zorgen. De EU zal de grootste klappen opvangen, denkt het ministerie. ‘De EU is de grootste consumentenmarkt ter wereld, die kan wel tegen een stootje,’ zegt een woordvoerder van het minister Lilianne Ploumen (PvdA) tegen elsevier.nl.

‘Het heeft er wel alle schijn van dat president Trump een veel protectionistischer beleid zal voeren dan zijn voorganger.’ ING gaat bij het onderzoek uit van één scenario (de importheffing van 10 procent). Dat scenario heeft volgens het ministerie vooral negatieve gevolgen voor de Amerikaanse consument.

EU kijkt naar alternatieven

Nederland hoopt dat de EU snel reageert op de nieuwe geopolitieke situatie en samenwerkingen aangaat met andere landen en regio’s om de klappen uit de Verenigde Staten op te vangen. ‘We willen de voordelen van internationale handel en investeringen voor burgers en bedrijven blijven realiseren. Denk aan landen als Mexico, Japan en aan Mercosur [de gemeenschappelijke markt van Brazilië, Argentinië, Venezuela, Uruguay en Paraguay, red.]. Doel is economische groei te realiseren waar iedereen van profiteert.’

De Europese Unie lijkt genoodzaakt alternatieven te vinden nu de toekomst van geplande handelsverdragen in twijfel wordt getrokken. Zo heeft Trump gezegd een streep te zetten door het omstreden Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) tussen de EU en de Verenigde Staten
.