nederland

Marcouch: intrekken Turkse paspoorten ‘pure intimidatie’

17 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Bij het Turkse consulaat in Rotterdam zouden paspoorten zijn ingenomen, meldt dagblad Trouw. Mogelijk gaat het om Turken die banden hebben met de Gülenbeweging.

De vermeende Gülen-aanhangers zouden zijn aangemerkt als ‘voortvluchtig’. Om hun onschuld te bewijzen moeten zij zich in Turkije voor een rechter verantwoorden. Om naar Turkije te kunnen reizen, ontvangen zij een speciaal paspoort dat één dag geldig is. De rechter bepaalt vervolgens of zij hun reguliere paspoort terugkrijgen.

Intimidatie

Elsevier.nl sprak PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, woordvoerder voor integratie, inburgering en discriminatie. Marcouch zegt in contact te staan met drie gedupeerde Turkse vrouwen. Volgens het Kamerlid is de inbeslagname door het Turkse consulaat ‘onacceptabel’ en gaat het hier om pure intimidatie. De PvdA’er wil dat premier Mark Rutte (VVD) zich uitspreekt tegen de ‘heksenjacht’ op Nederlandse burgers. Ook zou Nederland diplomatieke stappen moeten nemen, bijvoorbeeld door de Turkse ambassadeur op het matje te roepen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Staatsgreep

Afgelopen juli was er een mislukte staatsgreep in Turkije. Volgens de Turkse overheid zit de islamitische prediker Fethullah Gülen achter de coup. Sindsdien is er een heksenjacht op Gülen-sympathisanten.

Organisaties gelieerd aan Gülen zijn verboden, veel aanhangers verloren hun baan. Ook in Nederland liggen Gülen-sympathisanten onder vuur. Zo zijn er lijsten gepubliceerd met de gegevens van Gülen-organisaties en -aanhangers. Fethullah Gülen zelf leeft sinds 1999 in vrijwillige ballingschap in de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.