nederland

Met steun PvdA stemt Kamer voor versoepeling kinderpardon

21 februari 2017

Een motie voor de versoepeling van het kinderpardon is aangenomen door de Tweede Kamer. De PvdA-fractie ging overstag en steunde de motie nadat passages uit het verkiezingsprogramma van de partij waren gebruikt in de motie.

Interview met Rhodia Maas, topvrouw Justitie: ‘Het kinderpardon frustreerde ons’

Joël Voordewind van de ChristenUnie (CU), vertrekkend Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) en Sjoerd Sjoerdsma van D66 dienden de motie in. De politici kregen al steun van GroenLinks en uiteindelijk ging ook de PvdA akkoord. Met een krappe meerderheid werd de motie aangenomen.

‘Definitieve regeling niet goed geregeld’

‘Ik heb aan de wieg gestaan van de kinderpardonwet,’ zegt Voordewind tegen elsevier.nl. ‘Die is overgenomen door kabinet Rutte II, waarbij de tijdelijke regeling prima was geregeld, maar de definitieve regeling niet.’

De Kamerleden constateren dat het verzoek van 95 procent van de minderjarigen te mogen blijven, onder de definitieve regeling langdurig verblijvende kinderen, wordt afgewezen. Slechts één kind viel onder deze regeling in 2016. In veel gevallen gaat het om misbruik tijdens de asielprocedure, die door sommige migranten voortdurend wordt verlengd.

Veel misbruik van ouders

‘Het kinderpardon is totaal dichtgetimmerd,’ zegt Voordewind. Ouders van minderjarige asielzoekers moeten aan een streng criterium voldoen. ‘Daarom komt vrijwel niemand meer in aanmerking voor het kinderpardon.’ Asielzoekers moeten volgens Voordewind wel bereid zijn mee te werken, maar minderjarigen in de ‘meest schrijnende situaties’ moeten sneller onder het Kinderpardon vallen.

Een aantal rechtse partijen, waaronder PVV en het CDA, verzet zich al tijden tegen een soepeler kinderpardon. De wet kan ervoor zorgen dat meer asielzoeker naar Nederland komen. Bovendien krijgen ook de ouders van kinderen die onder het pardon vallen een verblijfsvergunning.

Ook Rhodia Maas, ex-hoofd van Dienst Terugkeer & Vertrek hekelt de regeling. ‘Ik vind een kinderpardon heel onrechtvaardig,’ aldus Maas. ‘Omdat je mensen beloont die niet hebben gedaan wat hun wettelijke plicht is: vertrekken. En al die mensen die de afgelopen jaren wel zijn teruggekeerd, hebben dus pech.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.