nederland

Hennis en defensietop krijgen ‘rode kaart’ van militairen

21 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) ligt slecht bij soldaten en burgerpersoneel op het ministerie. Ook de top van de krijgsmacht wordt niet vertrouwd.

Dat blijkt uit een enquête van de militaire vakbonden AFMP, ACOM, VBM en KVMO, waarover De Telegraaf dinsdag bericht. De deelnemers aan het onderzoek deden anoniem hun verhaal, omdat een defensiemedewerker zich niet publiekelijk mag uitspreken over beleid.

Voldoende kogels voor schietoefeningen

Ruim 84 procent van de bijna 8.500 respondenten vindt dat Hennis er niet in is geslaagd hun vertrouwen in de organisatie te verbeteren. Het gehele onderzoek wordt dinsdagochtend gepresenteerd in Den Haag, schrijft de krant. Vooral de soldaten zijn erg kritisch. Hennis’ opvolger dient volgens de bonden materiële tekorten weg te werken, te zorgen dat er weer voldoende kogels zijn voor schietoefeningen en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

‘Dit mag je zien als een regelrechte motie van wantrouwen aan zowel het adres van de minister als de top van Defensie. Het personeel geeft vooral de minister de rode kaart,’ zegt AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels over de uitkomsten van de enquête. Collega Jean Debie, voorzitter van de VBM, noemt de uitkomsten ’desastreus’ voor het vertrouwen in de top van de organisatie. ‘Er is veel werk aan de winkel om het tij te keren.’

Miljardenbeloften van politieke partijen

De conclusies zijn hard, hoewel de bezuinigingen zijn gestopt en er weer meer geld naar defensie gaat. In aanloop naar de Kamerverkiezingen op 15 maart is de inzet van veel politieke partijen dat er nog meer moet worden geïnvesteerd in de krijgsmacht. Hennis’ partij, de VVD, belooft 1 miljard euro extra, het CDA 2 miljard. Hennis zelf wil dat er 2,5 miljard extra wordt uitgetrokken. Dat valt overigens in het niet bij wat bijvoorbeeld de SGP wil. De partij is van plan 3 tot 4 miljard euro te investeren, omdat aan veiligheid nu eenmaal ‘een prijskaartje hangt’.

Voor Nederland (VNL) spant de kroon. Tegen weekblad Elsevier liet partijleider Jan Roos in oktober weten liefst 5 miljard extra over te hebben voor de verdediging van Nederland. Er is onder meer een vliegdekschip nodig, gaf hij aan. VNL’er Roos wil het investeringsgeld weghalen bij bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking. Momenteel geeft Nederland zo’n 1,2 procent van het nationaal inkomen uit aan Defensie – nog altijd flink onder het Europese gemiddelde van 1,43 procent. Aan de NAVO-norm van 2 procent wordt bij lange na niet voldaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.