nederland

Gemeente Amsterdam wil criminele jongeren in dienst nemen

17 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Geen Verklaring omtrent Gedrag (VOG) betekent in veel gevallen een afwijzing bij een sollicitatie. Als het aan de gemeente Amsterdam ligt, komt hier verandering in.

Althans, voor jongeren. De gemeenteraad heeft vrijdag een voorstel aangenomen van D66, PvdA en GroenLinks, waarin staat dat de VOG-eis voor sommige banen moet worden ingeperkt.

De bedoeling daarvan is ervoor te zorgen dat jongeren die door ‘stommiteiten’ jarenlang naar hun VOG kunnen fluiten, daardoor niet meer ‘per definitie kansloos zijn’, schrijft Het Parool.

Speciale aandacht voor high impact criminelen

‘Deze jongeren verdienen ondanks hun misstap een tweede kans, geen dubbele straf,’ vindt D66-raadslid Ariëlla Verheul. Om het goede voorbeeld te geven, gaat de gemeente onder meer zelf jongeren met een strafblad in dienst nemen.

In een ultieme poging de overlastgevende misdaad te beteugelen, introduceerden de gemeente Amsterdam, justitie en politie in mei 2011 een Top600 van de gewelddadigste veelplegers, onder wie veel Marokkanen. Lees meer >

Daarbij heeft de gemeente extra aandacht voor jongeren uit de zogenaamde Top 600. Die bestaat uit 600 personen, voor een groot deel jongens tussen de 18 en 24 jaar, die verantwoordelijk zijn voor een grote hoeveelheid ernstige misdrijven die werden gepleegd in de stad. Het gaat daarbij onder meer om overvallen, straatroven, woninginbraken, zware mishandeling, openlijke geweldpleging en moord of doodslag.

Hoge impact op slachtoffers

Die zware misdrijven worden onder de noemer high impact crime geschaard vanwege de grote impact op slachtoffers, en een verhoogd gevoel van onveiligheid in het algemeen. Mensen die in de Top 600 staan, hebben een eigen regisseur die ervoor zorgt dat ze passende ‘straf en zorg’ krijgen.

De gemeente heeft al een aantal personen uit de Top 600 in dienst, maar het college gaat kijken hoe ‘jongeren met een vlekje’ nog beter aan het werk kunnen worden gezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.