nederland

DENK: ‘Asscher moest op het matje komen bij Kuzu’

05 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Lodewijk Asscher moest volgens de voormannen van DENK bij lijsttrekker Tunahan Kuzu ‘op het matje komen’, nadat de politici de Partij van de Arbeid (PvdA) hadden verlaten. De vicepremier zette Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA-fractie na onenigheid over Turkse organisaties.

‘Breken met de PvdA is het beste dat me in mijn politieke loopbaan tot nu toe is overkomen,’ stelt Kuzu. Heimwee naar de sociaaldemocraten hebben de heren niet. Sinds de breuk met de PvdA zijn de politici van de beweging DENK meermaals in het nieuws gekomen.

Zand erover?

Onder meer door hun controversiële video’s op sociale media en onenigheid binnen de kersverse partij stond DENK vaak in de spotlight. Ook de breuk met de PvdA zorgde voor veel media-aandacht. Sindsdien zijn Öztürk en Kuzu bereid ‘op een constructieve manier met de PvdA om te gaan’. ‘Alles wat in het verleden is gezegd, is verleden tijd,’ stelt Kuzu tegenover maandblad Vrij Nederland.

Met Öztürk wil Asscher nog steeds niet praten, beweert DENK. Volgens de politicus heeft dat meer te maken met het feit dat Asscher ‘niet tegen kritiek kan’, dan het feit dat Öztürk sprak over Asschers Joodse afkomst tijdens een gesprek over religieuze minderheden en de arbeidsmarkt in Nederland.

Ook PvdA buigt mee met ‘rechts populisme’

DENK heeft nog steeds moeite met de PvdA: Rutte II is volgens de politici gewoon een verlengstuk van Rutte I, het gedoogkabinet met Geert Wilders. ‘Bijna alle partijen buigen al jaren mee met het rechtse populisme,’ stelt Kuzu.

Bovendien noemt DENK Asscher hypocriet. Zijn houding naar Turkse organisaties is nog steeds een gevoelig onderwerp. ‘Hij liet zonder goede reden onderzoek doen naar vier Turkse organisaties,’ stelt Öztürk verontwaardigd. ‘Hij is degene die na de couppoging in Turkije riep dat Turkse organisaties in Nederland de rechtsstaat moeten onderschrijven.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.