nederland

Fatsoensoproep BN’ers initiatief van PvdA

10 februari 2017

Een paginagrote advertentie met een opvallende oproep van bekende Nederlanders en PvdA’ers prijkt in diverse kranten. De vrijheid, de rechtstaat en de verzorgingsstaat liggen onder vuur en Nederlanders moeten volgens de prominenten ‘opstaan voordat het te laat is’.

In de advertentie wordt ook een website gepromoot: wijzijnNederland.nu. Daar kan ‘de stille meerderheid’ de brief ondertekenen. ‘Het is tijd om onze stemmen te laten horen. Niet langer te fluisteren, de borst vooruit te steken,’ schrijven de BN’ers. ‘Want Nederland is van ons allemaal.’

PvdA initieert de beweging

De lijst van ondertekenaars is opvallend. Naast komiek Howard Komproe en acteur Jan Kooijman staan veel PvdA’ers op de lijst: oud-burgemeester Job Cohen en lijsttrekker Lodewijk Asscher ondertekenden de brief, net als Lieke Kuiper, voorzitter van jongerenvereniging Jonge Socialisten, en PvdA-burgemeester Han Noten.

Daarnaast is voetbaltrainer Foppe de Haan lijstduwer van de Partij van de Arbeid. Op de website wijzijnNederland.nu staat dat Asscher een van de initiatiefnemers is en ‘de beweging ondersteunt met deze website’. Op het IP-adres van wijzijnNederland.nu staan ook de websites ploumen4woman.com en PvdA.nl geregistreerd.

reverse-ip-hookup

Verder staan ook namen van activisten op de lijst, zoals Mostafa Hilali, die de campagne #nietmijnislam lanceerde, en Omar Munie, de modeontwerper en initiatiefnemer van de ‘Omarmband’ voor diversiteit. Daarnaast zetten vooral theatermakers en journalisten hun naam onder de brief.

Aanval op Wilders?

‘Nederland, maak je los uit de traditie van Brexit en Trump, door niet pas op te staan als het te laat is,’ klinkt het in de oproep. De actie is gericht op Nederlanders die zich ergeren aan het lage niveau van het publieke debat. Nederlanders moeten zich niet ‘terugtrekken in het vertrouwde’, maar juist hun stem  laten horen.

Hoewel zijn naam niet wordt genoemd, lijkt de brief tevens een verbale aanval op PVV-leider Geert Wilders. ‘Onze vrijheid, onze rechtsstaat, onze verzorgingsstaat. Ze zijn er voor ons allemaal,’ schrijven de BN’ers. Nederlanders moeten zich verzetten tegen bedreigingen van de rechtstaat.

De ‘overgrote meerderheid’ van de Nederlanders hecht aan fatsoen, schrijven de BN’ers. Daarom is het belangrijk met een heldere stem aan te geven dat ‘de beschaving het waard is om pal voor te staan’. De ondertekenaars van de brief roepen iedereen op om naar de stembus te gaan en niet ‘pas op te staan als het te laat is’, ‘als er geen weg meer terug is’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.