nederland

7 (markante) dingen die gebeurden na stroomstoring Amsterdam

17 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Amsterdam en omgeving werden in de nacht van maandag op dinsdag getroffen door een stroomstoring die de halve stad platlegde. Chaos in het openbaar vervoer en volle wegen waren het gevolg, scholen bleven dicht. Wat er allemaal gebeurde nadat de stroom uitviel.

De hoofdstad was vanaf 4 uur in de ochtend helemaal in het donker gehuld. Vijf uur later was de elektriciteit weer overal terug bij de 360.000 huishoudens in Amsterdam, Zaanstad en Landsmeer. Maar daarmee waren de problemen nog niet voorbij,

  • De directe gevolgen waren vooral te merken op het spoor. Amsterdam was feitelijk onbereikbaar. De stroomuitval leidde ook tot grote verstoringen in de rest van het land, omdat de treinen volgens de NS ‘niet op de goede plek stonden’, of omdat er eenvoudigweg geen conducteurs waren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

  • Door de grote treinvertragingen kon ook de veroordeelde moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, niet aanwezig zijn bij de rechtszitting naar aanleiding van een verzoek van het Openbaar Ministerie om hem opnieuw een jaar op te sluiten. De zaak is nu uitgesteld. De familie van Fortuyn is ontstemd. ‘Hij is de boel aan het traineren. Hij had best iets anders kunnen verzinnen.’

 Lees ook: ‘Gewetenloze Volkert van der Graaf toont weer eens zijn ware                      gezicht’ >

  • In het ziekenhuis MC Slotervaart wordt vandaag niet meer geopereerd, schrijft Het Parool. Andere ziekenhuizen in de stad kunnen het werk wel weer hervatten, maar waarom het Slotervaart-ziekenhuis dat niet kan? ‘Wij hebben meer tijd nodig om op te starten. Veel apparaten in het ziekenhuis zijn uren niet op stroom aangesloten geweest. Dan moeten we toch checken of alles nog naar behoren werkt. Het ziekenhuis is niet met één druk op de knop weer operationeel. Bovendien is het koud in huis,’ zegt een woordvoerder tegen de krant.
  • Bussen reden niet frequent, omdat sommige chauffeurs zich hadden verslapen. Hun wekkers waren niet afgegaan.
  • Medewerkers van dierentuin Artis moesten vanochtend in allerijl in actie komen. Noodaggregaten zorgden voor stroom, maar toch werd alarm geslagen. Want wat te doen met de koudbloedige dieren, die zelf geen lichaamswarmte kunnen produceren en afhankelijk zijn van het klimaat – dat kunstmatig wordt geregeld in de zoo?
  • Scholen besloten hun deuren gesloten te houden. Het zou te koud zijn om de kinderen les te geven. ‘En lesgeven in een koude school, zonder dat de digitale borden en de tablets werken, dat gaat niet,’ sprak een medewerker van een basisschool in Zaandam.
  • In de stad bleven op klaarlichte dag de lantaarnpalen aanstaan, omdat ze door de storing ’s ochtends geen signaal hadden gehad dat ze zich konden uitschakelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.