nederland

Volkert van der Graaf krijgt deels gelijk over besloten zitting

23 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, staat maandag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie wil hem namelijk weer achter de tralies.

De 47-jarige veroordeelde moordenaar wil de hele zitting achter gesloten deuren behandelen. Maar daar gaat de rechtbank niet in mee.

Van der Graaf beroept zich op zijn veiligheid

De gesprekken die Van der Graaf met de reclassering heeft gevoerd, worden besloten behandeld. ‘Mijn cliënt moet zich vrij en ongeremd kunnen verdedigen. Er komen hier zeer gedetailleerde gespreksverslagen aan bod,’ zei zijn advocaat Willem Jebbink eerder tijdens de rechtszitting vandaag. De raadsman doet het verzoek in verband met privacy.

‘De reclassering heeft toegezegd dat de gesprekken nooit openbaar gemaakt zouden worden of aan het OM zouden worden geleverd’. Van der Graaf beroept zich zelf op zijn ‘veiligheid’ die met een openbare zitting in het geding zou zijn. maar daar gaat de rechtbank in Amsterdam niet in mee.

Moordenaar zat vast met de trein

De openbaar aanklager, die de moordenaar van de LPF-politicus opnieuw gevangen wil zetten omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating heeft geschonden, ziet geen reden om een besloten zitting te houden. ‘Rechtszaken worden in de openbaarheid behandeld en dan komen persoonlijke zaken aan de orde. Dat is gewoon.’

Vorige week werd de zaak uitgesteld (aangehouden), omdat Van der Graaf vanwege de grote stroomstoring in en rond Amsterdam vastzat met de trein. De familie van Fortuyn reageerde woedend: ‘Hij is de boel aan het traineren.’ Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Daarmee is hij echter nog geen vrij man, benadrukt het OM. Zijn medewerking aan het reclasseringstoezicht is ‘ontoereikend en niet-constructief’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.