Zo reageert PVV op beschuldiging ‘blanke slavernij’

14 januari 2017Leestijd: 1 minuut
PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt de beschuldiging aan het adres van zijn partij onterecht - Foto: ANP

De PVV ontkent een beschuldiging van fractiemedewerkers dat zij worden gedwongen tot te veel onbetaald overwerken. Eerder op zaterdag werd bekend dat twee medewerkers van de partij naar de rechter stappen omdat zij een burn-out zouden hebben.

‘In de Tweede Kamer werken goed betaalde enthousiaste medewerkers die met passie en overtuiging hard werken,’ zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema namens de partij in reactie op het bericht.

Burn-out

Twee voormalige medewerkers van de PVV-fractie stappen naar de rechter voor een gezamenlijke schadevergoeding van 550.000 euro wegens ‘jarenlang onbetaald overwerk’, zo werd zaterdagochtend bekend. De twee ex-medewerkers klagen over een veel te hoge werkdruk en zitten nu met een burn-out thuis.

Een van de medewerkers betitelt de arbeidscultuur binnen de PVV-fractie als ‘blanke slavernij’. Een arbo-arts heeft een van de medewerkers wegens ‘disproportionele druk’ arbeidsongeschikt verklaard.

Arbeidsinspectie controleert door

Als gevolg van de klachten zijn er twee controles geweest door de arbeidsinspectie. Daarbij werd vastgesteld dat de arbeidstijdenwet wordt overtreden. De inspectie concludeerde dat ‘werktijden en werkzaamheden niet zijn vastgelegd’. De dienst gaat verder met het onderzoek en heeft nieuwe inspectierondes aangekondigd.

Het beeld dat uit de media ontstaat is volgens Beertema ‘zeer onjuist’.  Volgens hem mogen fractiemedewerkers ook thuis werken. PVV-leider Geert Wilders zal zaterdag niet op de rechtszaak reageren.