nederland

Omstreden islamstichting Rohamaa toch een ‘goed doel’

19 januari 2017

De controversiële islamitische stichting Rohamaa uit Den Haag heeft zijn goededoelenstatus terug. Die was eerder ingetrokken, nadat bleek dat de stichting buitenlandse haatimams naar Nederland had gehaald.

Romahaa organiseerde begin 2015 een benefietgala in Rijswijk, ogenschijnlijk om geld in te zamelen voor oorlogsslachtoffers in Syrië. In politiek Den Haag ontstond grote ophef toen bleek dat diverse buitenlandse imams met een jihadistische achtergrond waren uitgenodigd voor het evenement.

Onder hen Tarik Ibn Ali, een bekende Belgisch-Marokkaanse salafistische prediker, en Wahid Baali, een bewonderaar van voormalig Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden. Minister Bert Koenders (PvdA) besloot het visum van drie omstreden imams in te trekken en de organisatie lastte het gala geheel af.

Rechter vindt belastingvoordelen terecht
Ook kreeg de organisatie de Belastingdienst achter zich aan, omdat Romahaa mogelijk onterecht geregistreerd stond als een ANBI, een instelling die zich inzet voor het ‘algemeen nut’. Door die erkenning kreeg de islamitische stichting jarenlang 30 tot 40 procent belastingvoordeel, wat ook geldt voor donateurs. De Belastingdienst trok de ANBI-status in 2015 in.

Daar was Rohamaa het echter niet mee eens. De rechtbank in Den Haag boog zich deze week over de kwestie en oordeelde dat er geen gegronde reden is om de belastingvoordelen van de stichting in te trekken, meldt De Telegraaf donderdag. De Belastingdienst wil niet inhoudelijk reageren: wel laat de fiscus weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Humanitaire doelen vaker in twijfel getrokken
De rechterlijke uitspraak is opvallend, omdat Rohamaa ook in andere gevallen negatief in het nieuws kwam. Omroep West berichtte eind 2015 nog dat geld dat was ingezameld voor een goed doel in Tunesië nooit daaraan is uitgegeven.

De stichting uit Den Haag zegt zich in te zetten voor ‘humanitaire projecten’ in onder meer Marokko, Syrië en Tunesië. Met de volgende woorden riep Rohamaa mensen op om te doneren voor een waterput in Marokko: ‘Snak jij naar het paradijs? Wens jij dat jouw zondes worden vergeven? Wens jij een doorlopende liefdadigheid te geven? Voor 35 euro per meter graaf jij mee naar het Paradijs en verlicht jij de bewoners van Amadoud, Tiferwin die dagelijks 2 uur moeten lopen om druppels water te halen om te kunnen drinken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.