nederland

NOS voelt zich ‘misleid’ door scholierenorganisatie LAKS

18 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verklaarde maandag aan de Tweede Kamerverkiezingen mee te willen doen. Woensdag blijkt het om een hoax te gaan, die het ‘verschrikkelijke rendementsdenken’ aan de kaak moet stellen.

De NOS voelt zich naar eigen zeggen misleid en reconstrueerde ‘hoe dit heeft kunnen gebeuren’.

Navraag bij voorzitter

LAKS, de organisatie die vooral bekend is van de klachtenlijn over eindexamens, stuurde de NOS een persbericht waarin werd aangekondigd dat de scholierenorganisatie zich in de politiek wilde mengen, met een daarop volgende persconferentie.  Een NOS-redacteur belde met voorzitter Sven Annen om te peilen ‘of we een radio- en tv-verslaggever en een cameraman naar de persconferentie moesten sturen’, maar volgens de staatsomroep wilde de organisatie niet meer kwijt dan al in het persbericht stond. Bij navraag bij de Kiesraad bleek het nog wel mogelijk om mee te kunnen doen aan de verkiezingen.

Lees ook
NPO-baas laakt politiek: ‘Laat ons even met rust’2017-01-12 19:01:23 HILVERSUM - Shula Rijxman tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). ANP KIPPA KOEN VAN WEEL

Zondagavond kreeg de NOS bevestigd van Annen dat LAKS mee ging doen aan de verkiezingen. Annen ‘loog’, aldus de NOS. Maandagochtend verscheen vervolgens het bericht op NOS.nl, en ook bij het Radio 1 journaal van de NOS zei Annen dat dit de bedoeling was.

Hierna zou een verslaggever van de NOS nog met Annen hebben gebeld om te vragen wanneer bekend ging worden gemaakt dat het om een stunt ging. De voorzitter zou vervolgens met ‘niet’ hebben geantwoord.

Verslaggever Martijn van der Zande zei in een radio-uitzending dat het mogelijk om ‘de eindexamenstunt van 2017’ zou kunnen gaan, en dat LAKS ‘natuurlijk een club is die altijd graag aandacht voor het onderwijs wil’. Ook zei hij dat het ook zou kunnen dat ze serieus mee wilden doen aan de verkiezingen. De kanttekening dat het mogelijk om een stunt zou gaan, werd niet opgenomen in de berichtgeving van de NOS-website en het NOS-journaal.

LAKS wil af van ‘rendementsdenken’

De bestuur van scholierenorganisatie LAKS is zelf blij met de stunt. ‘Het is nogal wat om iedereen om te tuin te leiden, zelfs voor een brutale scholierenorganisatie als de onze,’ staat te lezen in een verklaring over de kwestie. LAKS onderschatte naar eigen zeggen de ophef die is ontstaan, en geeft aan dat het niet de bedoeling was iemand te ‘bedriegen’, of om ‘het vertrouwen in ons of de media te beschadigen’.

De scholierenorganisatie voelde zich naar eigen zeggen toch genoodzaakt op deze manier aandacht te vragen voor het ‘rendementsdenken dat het onderwijs gegijzeld houdt’. Met de hoax wil de organisatie pleiten voor ‘onderwijs gevrijwaard van rendementsdenken waar iedereen zijn of haar talenten optimaal kan ontplooien’. De organisatie vraagt aandacht voor een eigen twintigpuntenplan, en zegt met de politiek en het onderwijs in gesprek te gaan. Verschillende politici geven volgens de organisatie aan hen te steunen, al worden ze niet specifiek bij naam genoemd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.