nederland

Mishandeling bij koranlessen Amsterdam? ‘Docenten slaan, soms zelfs met stok’

25 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Het Amsterdamse VVD-raadslid Samira Bouchibti wil dat er onderzoek wordt gedaan naar vermeende mishandeling van kinderen tijdens koranlessen in de hoofdstad. Bouchibti is geschrokken van de verhalen die ze van kinderen hoort over koranlessen.

De verhalen ‘gaan over docenten die slaan. Soms zelfs met een stok, op de vingertoppen. Oorvijgen, aan oren trekken; het is structureel en hoort kennelijk bij de manier waarop les wordt gegeven,’ zegt Bouchibti woensdag in Het Parool.

Ouders moeten melden, maar durven niet

Volgens Bouchibti, die zelf gastlessen geeft op scholen, gaat het niet om incidentele verhalen, maar om tientallen. ‘Mijn lessen gaan over identiteit. Dan vraag ik aan de kinderen: wie gaat naar koranschool? En dan vraag ik door. Ik heb geen enkele twijfel dat dit gebeurt’. Zij ging als kind zelf ook naar koranles, en herkent zich in het beeld die de kinderen neerzetten. Naar eigen zeggen werd er in haar tijd ook geslagen, ‘bijvoorbeeld als iemand niet luisterde’.

Ook D66-raadslid Dehlia Timman heeft signalen gekregen over fysiek geweld tijdens koranlessen. Die kreeg ze via een wetenschapper die moskeeën in Nederland onderzoekt. Timman wil, net als Bouchibti en SP-raadslid Erik Flentge, opheldering over de gang van zaken tijdens koranlessen. Wethouder Simone Kukenheim roept ouders op signalen van mishandeling bij hun kinderen te melden.

Bouchibti denkt echter dat ouders en docenten op scholen bang zijn om geweld te melden. Ze pleit voor een meldcode, zoals die ook geldt voor huiselijk geweld. Dan zijn artsen en leraren vanuit hun beroep verplicht om signalen te melden.

Eerdere onderzoeken

Mohamed Salihi, voorzitter van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam, zegt tegen de krant de signalen niet te kennen, maar het ook niet uit te sluiten. Volgens hem gaat het ‘redelijk goed’ in de moskeeën maar kan mishandeling ‘incidenteel’ voorkomen.

Het is geen nieuw onderwerp. In 2008 stelde toenmalig stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch de corporale straffen tijdens koranlessen al aan de orde, en burgemeester Eberhard van der Laan heeft in 2010 als minister van Integratie opdracht gegeven voor onderzoek.

Dat werd uitgevoerd door  het Verwey-Jonker Instituut, dat zijn pogingen later echter staakte omdat moskeeën niet wilden meewerken. De GGD deed wel onderzoek in Den Haag, Rotterdam en Eindhoven en ontving 15 signalen van mishandeling tijdens koranlessen.

Er is de laatste tijd veel te doen rondom Amsterdamse moskeeën. Eind vorig jaar bleek dat de gemeente de rekening voor godsdienstlessen van enkele honderden moslims betaalt. De regeling bestaat al jaren en is bedoeld om kinderen van minima bijvoorbeeld naar muziekles te laten gaan of naar een sportclub. Ook kunnen mensen een bijdrage krijgen voor schoolspullen.

Of dat geld daadwerkelijk wordt uitgegeven aan koranonderwijs in de moskee, is echter volstrekt onduidelijk: de gemeente controleert namelijk niet. Moskeeën zouden de subsidieregeling ook kunnen gebruiken om eraan te verdienen, of ouders zouden valse declaraties kunnen indienen om het geld in eigen zak te steken. Ook hier wordt onderzoek naar gedaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.