nederland

Marcouch (PvdA) beschuldigt DENK van ‘jodenhaat’

29 januari 2017

Op Twitter is een rel uitgebroken tussen de nieuwe politieke beweging DENK en het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. De politicus beschuldigt DENK ervan antisemitische campagneteksten te hebben gebruikt, terwijl DENK spreekt van ‘smaad en laster’.

Het gaat om een video van de stemming in de Tweede Kamer die het uitkeringsniveau naar Marokko betreft. DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk vroeg een hoofdelijke stemming aan. Dat doet DENK vaker voor stemmingen over internationale zaken: zo richt de beweging Kamerleden van Turkse of Marokkaanse komaf die tegen bepaalde moties stemmen.

‘DENK gebruikt jodenhaat voor campagne’

Zo stemde ook Marcouch, nummer 13 op de lijst van de PvdA, voor de verandering aan het Marokko-verdrag, waardoor Marokkaanse Nederlanders die terugkeren naar Marokko op hun uitkering zouden worden gekort.

Dit bleek ook uit de video. In een bericht online werd de video volgens Marcouch verspreid met de tekst: ‘Mohandis [PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis, red.] en andere Marokkaanse Joden van PvdA stemmen voor verlaging. DENK stemt tegen. Zelfs de twee Turkse broeders van de partij DENK. Ken de verraders van onze gemeenschap, stem dus niet op PvdA.’

Volgens Marcouch is het een nare actie tijdens de campagne voor de verkiezingen om stemmen van bijvoorbeeld Marokkaanse Nederlanders te winnen. ‘Walgelijk! Zo voert DENK van Farid Azarkan campagne, met leugens en Jodenhaat verspreid via whatsapp onder Marokkaanse Nederlanders,’ schreef de politicus op Twitter. ‘Bah!’

‘Laster en smaad’

Azarkan, nummer twee op de lijst van DENK en een voormalige belangenbehartiger voor Marokkanen in Nederland, reageert verontwaardigd en boos. ‘Dit is niet van DENK,’ aldus de aspirant-politicus. ‘Ik vraag Ahmed Marcouch om met bewijs te komen dat onderstaande berichten van DENK komen. Zo niet dan is dit laster en smaad.’

Het is niet de eerste keer dat DENK in opspraak is gekomen door de video’s van stemmingen in de Tweede Kamer. De beweging zet dagelijks video’s op Facebook, vaak ook geknipte fragmenten van debatten in het parlement. Eind november beschuldigde CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch DENK van ‘etnisch profileren’ na een motie over de Palestijnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.