#TK2017

Asscher krabbelt terug: ‘had Rutte geen slap aftreksel van populist moeten noemen’

25 januari 2017

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), die zich maandag hard uitliet over premier Mark Rutte, maakt terugtrekkende bewegingen. ‘Ik had Mark Rutte geen slap aftreksel van een populist moeten noemen,’ schrijft Asscher woensdag in een Facebook-post.

‘Dat is onaardig en voor je het weet blijft dat hangen,’ aldus Asscher.

Nieuwe uithaal naar VVD-advertentie

De PvdA’er noemde Rutte maandag inderdaad een ‘slap aftreksel van een populist’, in reactie op een advertentie van de VVD, die paginagroot in veel Nederlandse kranten stond. In de advertentie staat een ‘brief aan alle Nederlanders’ door Rutte. Volgens de premier wordt een aantal Nederlanders steeds asocialer. Vooral mensen die ‘terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid’ misbruiken die vrijheid in sommige gevallen, meent Rutte.

De premier ‘zaait cynisme’, zei Asscher in een reactie op de advertentie. Ook woensdag zegt Asscher dat de advertentie hem ‘en vele Nederlanders met mij’, in het verkeerde keelgat is geschoten. Om zowel de inhoud, als de geloofwaardigheid, aldus Asscher.

Qua inhoud, vindt Asscher dat Nederland om twee cruciale begrippen als ‘geweldig land’ moet worden aangemerkt: de verzorgingsstaat en de rechtsstaat. De reden waarom burgers boos zijn, volgens Asscher, is dat ‘de regels niet voor iedereen lijken te gelden of niet bij iedereen worden gehandhaafd’ (hij noemt onder anderen graaiende bankiers, multinationals die geen belasting betalen, en criminelen die misbruik maken van het asielsysteem).

‘Rutte kopieert Aboutaleb’

De regels moeten volgens hem daarom eerlijker worden en beter worden gehandhaafd. Maar: ‘dat kan niet alleen met wetten. Het moet ook door te normeren, door moreel leiderschap’.

‘Dat brengt me bij de premier’. Hoewel Rutte een ‘aardige en bekwame politicus’ is en soms ook een leider, geldt dat volgens Asscher niet in campagnetijd. Hij haalt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam aan, die na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs zei dat vrijheidhatende, moordende moslims maar moeten oprotten.

De VVD heeft dat volgens Asscher ‘bestudeerd en nagedaan’. Eerst toen Rutte afgelopen zomer ‘Pleur op’ zei, en daarna met de advertentie van afgelopen maandag. Hij beschuldigt Rutte opnieuw van populisme: ‘Je kan Wilders niet bestrijden door hem na te bootsen’.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.