nederland

Algerijnen Ter Apel die oude vrouw beroofden de cel in

28 december 2016Leestijd: 2 minuten

Twee Algerijnse ‘asielzoekers’ die het opvangcentrum in Ter Apel wonen zijn veroordeeld tot een celstraf van acht weken. De twee mannen beroofden eerder een 83-jarige vrouw van haar portemonnee.

De officier van justitie in de zaak hekelde het feit dat de mannen misbruik lijken te maken van het asielbeleid in Nederland, maar tegelijkertijd crimineel gedrag niet schuwen, meldt RTV Noord.

Onopgemerkte diefstal

De twee veroordeelde asielzoekers haalden eerder deze maand ongemerkt in een winkel de portemonnee en telefoon uit de tas van de vrouw. Haar tas stond op haar rollator. De vrouw kwam er bij de kassa achter, waarna de winkelier camerabeelden bekeek. Hierna werd de politie ingeschakeld, die de twee Algerijnen 20 minuten later al wist aan te  houden. Ze hadden de portemonnee in het water gegooid, en een van de twee mannen had de telefoon in zijn jaszak.

De twee Algerijnen zijn pas sinds kort in Nederland. Hiervoor verbleven ze ook in Duitsland en Noorwegen. De officier van justitie benadrukte nog maar eens dat hun asielaanvragen vrijwel kansloos zijn, en eiste acht weken cel tegen de mannen. De rechter nam die strafeis over.

De twee mannen zijn afkomstig uit Algerije en hebben in Nederland asiel aangevraagd. Eerder bleek al dat omdat Algerije te boek staat als ‘veilig land’ dergelijke asielaanvragen vrijwel kansloos zijn. Uitzetting van dit soort asielzoekers gaat echter niet zo gemakkelijk: daarvoor moet Algerije ze wel terughalen. Het land maakte eerder op de dag al duidelijk deze ‘aso-asielzoekers’ niet zomaar te willen terugnemen.

Halsstarrige houding van Noord-Afrikaanse landen

Naast veel Algerijnen, kwamen er de afgelopen maanden ook honderden Marokkanen binnen. Een van de problemen is dat, als asielverzoeken worden afgewezen, de ongewenste asielzoekers vaak niet vrijwillig vertrekken. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) wil dat de thuislanden gaan helpen bij de uitzetting, want momenteel weigeren landen als Marokko, Tunesië en Algerije in veel gevallen om de migranten terug te nemen.

Maar de regering van Algerije is in ieder geval niet zomaar bereid de helpende hand uit te steken. Ook erkent het land niet dat de probleemasielzoekers in veel gevallen uit Algerije komen. ‘Soms komen ze uit Marokko,’ zei de Algerijnse ambassadeur Nourredine Ayadi eerder op de dag. De kwestie is volgens hem slechts een ‘klein probleem’.

Hij zegt dat zijn land best wil helpen om afgewezen Algerijnen terug te nemen, maar daarvoor moet Nederland wel eerst een deal sluiten. Hij heeft het onder meer over nauwere economische samenwerking en overleg over terrorisme.

Dijkhoff gaf al eerder aan te balen van de ontoegeeflijke houding van de Noord-Afrikaanse landen. ‘Dit is echt een zaak van lange adem’. Tot die tijd wil hij vooral de toestroom van nieuwe Noord-Afrikaanse migranten beperken. Een maatregel die hij tot nu toe onder meer nam is het schrappen van de oprotpremie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.