‘Poke-A-Cop’: linksextremistische website jaagt op agenten

23 december 2016Leestijd: 2 minuten
Protesten bij intocht Sinterklaas - bron:ANP

Boosheid en ongerustheid bij de Rotterdamse politie over een actie van de links-extremistische website Indymedia.nl. Die heeft gefotoshopte afbeeldingen geplaatst van politieagenten die optraden bij diverse anti-Zwarte Piet-protesten.

‘Het kan niet waar zijn dat er op deze manier op collega’s wordt gejaagd,’ zegt politiechef Frank Paauw op intranet van de politie volgens De Telegraaf.

Agenten opsporen en jagen

‘Volstrekt onacceptabel,’ noemt Paauw de actie. Op intranet – het interne communicatiekanaal van de politie – staat ook dat er aangifte is gedaan tegen de site. Het gaat om foto’s van politiemensen die zijn ingezet bij demonstraties en de intocht van Sinterklaas in Rotterdam en Maassluis.

De foto’s zijn geplaatst op Indymedia.nl en ‘verpakt’ in een spel dat ’Poke-A-Cop’ heet, een variant op het populaire spel Pokémon Go. Het lijkt de bedoeling dat de bezoeker van de site de agenten opspoort en opjaagt, schrijft de krant – net zoals de spelers van Pokémon Go dat doen.

Smoelenboek ‘satirisch bedoeld’

Indymedia meldde eerder deze week op hun site dat de politie had gewaarschuwd de afbeeldingen te verwijderen. De site noemt het smoelenboek ‘duidelijk satirisch bedoeld’ en ‘onschuldig vermaak’ en heeft – ‘zodat iedereen kan zien waar we het over hebben’ – een screenshot van het ‘gecensureerde’ artikel op de site gezet.

Volgens De Telegraaf is na de aangifte gesommeerd het spel ogenblikkelijk offline te halen en is tevens een 51-jarige vrouw opgepakt. Zij zou betrokken zijn geweest bij Poke-A-Cop. en wordt verdacht van bedreiging met openlijk geweld en opruiing. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam bevestigt dat tegenover Elsevier.nl. ‘We hebben de 51-jarige vrouw  nadrukkelijk verzocht het spel offline te halen,’ zegt woordvoerder Gerard Spierenburg. ‘Ze is inderdaad aangehouden, maar werd later weer heengezonden,’ aldus Spierenburg.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.