nederland

Zit beruchte Marokkaanse bende achter reeks plofkraken?

06 december 2016Leestijd: 2 minuten

Drie plof- en ramkraken in twee dagen: nadat het aantal overvallen op pinautomaten het afgelopen jaar leek af te nemen, richten criminelen zich weer op Nederland. Daarbij wordt steeds meer geweld gebruikt.

In de nacht van zondag op maandag was het raak in Kerkdriel: een groep criminelen liet een pinautomaat ontploffen, waardoor een grote brand ontstond in een boekhandel en drogist. De eigenaar van de boekwinkel ging in gevecht met de daders en liep daarbij gebroken ribben op.

Ook in Amsterdam en Kudelstaart
Bijna tegelijkertijd waren ook in Amsterdam-West plofkrakers actief. Omdat ze werden opgemerkt bij hun voorbereidingen, vluchtten ze op scooters en lieten ze hun explosieven achter op straat. Negen woningen moesten daardoor worden ontruimd.

En ook in de nacht van maandag op dinsdag werd een kraak gemeld, ditmaal bij een Rabobank in het Noord-Hollandse Kudelstaart. Een zwarte Audi reed in op een pinautomaat en ging in de fik, waarna de daders in een andere auto probeerden te vluchten. De politie wist na een achtervolging op de A4 vier mannen aan te houden, schrijft RTV NH. Over wie de mannen zijn, is nog geen informatie naar buiten gebracht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aanwijzingen voor rol Audi-bende
In twee van de drie gevallen gebruikten de daders Audi’s als vluchtauto’s, waardoor het vermoeden bestaat dat de criminelen deel uitmaken van de beruchte ‘Audi-bende’, meldt het AD. Dat is een groep van zo’n 250 Nederlands-Marokkaanse misdadigers die eerst in Nederland en daarna in België en Duitsland meer dan honderd plofkraken pleegden. Ze richten vaak honderdduizenden euro’s aan schade aan en maken zich met snelle Audi’s uit de voeten.

Ondanks de verhoogde beveiliging lijken Nederlandse banken nu toch weer een doelwit te worden van de criminelen Tot eind september zijn 75 incidenten gemeld. In 2015 ging het om 56 plof- en 30 ramkraken en in 2014 om 44 plof- en 5 ramkraken.

Veel van de criminelen zouden familie van elkaar zijn, terwijl anderen elkaar op straat hebben leren kennen. Het zijn vrijwel uitsluitend mannen tussen de 20 en 30 jaar uit de regio Utrecht. De bende begon met het plegen van kleine misdaden, maar richt zich op steeds grotere doelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.