nederland

Pechtold in rechtszaal: doodsbedreigingen niet ‘normaal’

06 december 2016

D66-leider Alexander Pechtold sprak dinsdag voor het Gerechtshof in Leeuwarden. Aanleiding is een  doodsbedreiging die hij ontving in 2015. ‘Ik kan er niet vanuit gaan dat een bedreiger het heus niet echt zal doen.’

Een man uit Groningen plaatste vorig jaar een Facebookbericht waarin hij Pechtold de dood toewenste. ‘Pechtold, je moet een kopschot hebben’, schreef de man, met daarbij een foto van een zwart vuurwapen dat in een rechterhand wordt gehouden. De D66-leider zegt veel vaker te zijn bedreigd, deed ook eerder aangifte, maar kwam ditmaal zelfs naar het Gerechtshof in Leeuwarden.

‘Een politicus is niet zonder vrees. Ik ben niet zonder vrees. Er zijn mij net iets te veel incidenten geweest de laatste jaren,’ aldus Pechtold in een emotioneel betoog. ‘Het enige dat ik kon vaststellen was dat de bedreiging niet in een opwelling geuit is. Hij heeft niet alleen de tekst ingetikt op Facebook, maar er nota bene ook een foto van een wapen bij gezocht. Meneer heeft mij bedreigd ten overstaan van vele geestverwanten. En hij kan dus ook nog anderen op ideeën brengen.’

Bedreigingen tegen politici zijn bijna ‘normaal’
De man beweert dat hij zich niets van het bewuste bericht kan herinneren. Hij zou niets persoonlijks tegen Pechtold hebben en de politicus hoeft dan ook niets van hem te vrezen. De politierechter sprak hem eerder vrij, het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep. De aanklager zei woensdag dat dit soort bedreigingen ‘de democratie ondermijnen’.

Bedreigingen van politici komen vaak voor. Zo vaak dat er een speciale politie-eenheid is die zich enkel bezighoudt met aangiften van bedreigde politici. Afgelopen jaar kreeg het team 200 meldingen, het jaar ervoor 246. Cijfers van dit jaar worden later bekend.

Politici doen vaak aangifte, maar getuigen daarna normaliter niet voor de rechtbank. Zo ontving VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra een kogelbrief nadat hij had opgeroepen tot versobering van de asielopvang, en zijn ook de fractievoorzitters van CDA en GroenLinks bedreigd. Onlangs werd aspirant-Kamerlid Sylvana Simons bedreigd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.