nederland

Ondanks eerder falen, wil VU toch weer imamopleiding

14 december 2016Leestijd: 2 minuten

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) wil een nieuwe imamopleiding in Nederland opzetten. Eerder werden al pogingen ondernomen om dat te doen, maar die mislukten.

Woensdagmiddag sprak de universiteit met moslimorganisaties om de grote lijnen van een imamopleiding te bespreken.

‘We gaan niet zoals voorheen een nieuwe hbo-opleiding uit de grond stampen. We gaan onderwijs geven in moskeeën aan zittende imams,’ zegt VU-hoogleraar Wim Janse tegen Nieuwsuur. De bedoeling daarvan is dat de relaties daardoor zo goed worden dat er uiteindelijk een ‘Nederlandse imamopleiding’ kan worden gestart.

Beginnen in moskeeën zelf

Ondanks het feit dat eerdere pogingen om zo’n opleiding op te richten mislukten, heeft Janse er dit keer vertrouwen in. Dat komt doordat er nu begonnen wordt in de moskeeën zelf: ‘Wij leveren het onderwijs dat door imams wordt gevraagd,’ aldus Janse.

Hogeschool InHolland heeft dit jaar de laatste studenten aan de imamopleiding die afstuderen. De hogeschool kondigde drie jaar geleden aan met de opleiding te stoppen, omdat hij niet rendabel zou zijn. Van de 42 studenten zouden er maar vijf of zes imam zijn geworden.

Ook andere instellingen stopten met imamopleiding

Volgens Rasit Bal, toenmalig voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid en docent aan de imamopleiding, heeft dat te maken met ‘ongeduldige politiek’. ‘We moesten heel snel imams afleveren die criminele jongeren zouden kunnen aanpakken. Dat is niet gelukt. Ook omdat de uitval onder studenten heel erg groot bleek’.

De controversiële Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) bood ook een imamopleiding aan. Die kwam onder vuur omdat er onverdraagzaamheid en anti-westerse waarden werden gepredikt, een aantijging die de IUR vaker heeft gekregen. Nu biedt de IUR opleidingen aan in islamitische theologie en ‘spiritual care’.

Naast de hbo-opleiding aan InHolland waren er eerder ook twee universitaire opleidingen: een aan de VU en een aan de Universiteit Leiden. Die laatste stopte er ook mee vanwege gebrek aan belangstelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.